Vučić i Grabar Kitarović / Foto: FoNet/TV FoNet

Oštre reakcije iz Hrvatske na Vučićev govor na Kosovu

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da se neće spuštati na taj nivo da komentariše govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Kosovskoj Mitrovici u kojem je, između ostalog, rekao da u Kninu nikada nije bilo šahovnice, kao i da je Slobodan Milošević bio dobar lider.

Ona je kazala da Hrvatska podržava članstvo celog regiona Jugoistočne Evrope u EU, pa tako i Srbije, sa kojom želi dobre odnose. “Bavimo se Hrvatskom, hrvatskim putem u prosperitet, želimo dobre odnose sa srpskim narodom, sa Srbijom, i neću dopustiti da mi gospodin Vučić nameće teme, niti ću se spuštati na taj nivo da komentarišem njegove govore. Mislim da on sam o sebi najbolje govori”, rekla je Grabar Kitarović. Vlada Hrvatske ocenila je da su izjave Vučića s Kosova nova jalova i promašena provokacija koja ne može da promeni stvarnost ni istorijske činjenice. “Istorijska je činjenica da je Hrvatska početkom 90-ih godina bila napadnuta i bila žrtva agresije velikosrpskog Miloševićevog režima. Taj je režim pobednička hrvatska vojska porazila u Domovinskom ratu i oslobodila celu okupiranu teritoriju, uključujući i grad Knin, na šta možemo biti ponosni. Trajni simbol toga je upravo hrvatski steg na Kninskoj tvrđavi, koja je uz to i hiljadugodišnji simbol hrvatske državnosti”, navela je hrvatska Vlada u saopštenju. Ocenjuje se da je “položaj Srbije kao gubitnika odgovornog za tolike tragedije kod gotovo svih susednih naroda zasigurno težak”, ali i da će, “što se pre Srbija, njeno vođstvo i njena javnost s time suoče i usvoje evropske vrednosti”, tim pre “doći do istinskog pomirenja i dobrosusedskih odnosa”. A predsednik Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) Darinko Kosor zatražio je juče sastanak članica vladajuće koalicije povodom izjava Vučića.

S druge strane, predsednik Srbije je, posle sastanka sa američkim senatorom Džonsonom, kazao da su i Džonson i ambasada SAD bolje upoznati sa njegovim govorom u Kosovskoj Mitrovici, dok su drugi izvlačili iz konteksta ono što im odgovara. “Falisifikovali su ono što sam rekao o Miloševiću. Zato ću ponoviti – on je imao najveću podršku, bio je veliki lider, ali rezultati njegove vladavine za Srbiju bili su veoma loši. Taj drugi deo mnogi su ispustili (…) Nama je važno da više ne gajemo kult grobova, već kult živih, ne kult prošlosti, već budućnosti”, kazao je Vučić, ističući da razloge za to vidi u tome što će Srbija, kako je rekao, za tri godine preteći mnoge zemlje u regionu.