Moskva / Foto: Pixabay.com

Protesti zbog reforme penzija u Rusiji

Tokom protesta koje su protiv reforme penzijskog sistema širom Rusije organizovale pristalice pritvorenog ruskog opozicionog vođe Alekseja Navaljnog policija je privela najmanje 839 učesnika demonstracija.

Hapšenja je najviše bilo u Sankt Peterburgu i Jekaterinburgu, navela je organizacija OVD-info, koja prati proteste. Protesti su organizovani u znak otpora vlastima koje se, uprkos velikom nezadovoljstvu zbog penzione reforme, nadaju velikom odzivu na lokalnim i regionalnim izborima. Predlog reforme koji je u parlamentarnoj proceduri,već je koštao predsednika Vladimira Putina 15 posto popularnosti u anketama, navodi “Rojters”, uz ocenu da je ruska vlada sada najnepopularnija od 2005. godine, kada su bile ukinute povlastice iz sovjetske ere, što je dovelo do masovnih nacionalnih demonstracija penzionera. Naime, ruska vlada u junu je predložila parlamentu da se počev od 2019. do 2028. godine fazno stigne do odlaska u penziju sa 65 godina za muškarce, a do 2034. godine sa 63 godine za žene. Prosečna penzija u Rusiji iznosi oko 14.000 rubalja (230 dolara) mesečno. Godine za penzionisanje određene su u Rusiji 1932. godine, u sovjetsko doba, i nikad od tada nisu menjane. Ruska starosna granica za penzionisanje spada među najniže na svetu: 55 godina za žene i 60 za muškarce. Navaljni je planirao da predvodi jučerašnji protest u Moskvi, ali ga je sud u avgustu osudio zbog kršenja zakona o organizaciji demonstracija i pritvorio na 30 dana. Demonstracije su tokom dana održane u 80 ruskih gradova, uključujući Sankt Peterburg, a prema podacima organizacije za zaštitu ljudskih prava OVD-Info, na koju se poziva “Rojters”, pristalice Navaljnog uhapšene su u 19 gradova.

U Moskvi se na Puškinovom trgu okupilo oko 2.000 ljudi, izvikujući “Rusija će biti slobodna” i “Putin je lopov”. Protesti se podudaraju s lokalnim i regionalnim izborima na kojima Rusi biraju čelnike 26 od ukupno 85 regija, uključujući gradonačelnika Moskve, podseća agencija.