Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Vučić: Idem na Kosovo, ne prekidamo dijalog sa Prištinom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će danas ići na Kosovo i da će posetu početi obilaskom Gazivoda i Ekološkog centra na jezeru Gazivode.

“Očekujem, razume se, da sve protekne mirno i da se tamo na najnormalniji način obratim ljudima i ukažem koliko je značajno jezero Gazivode ne samo za Srbe na severu i jugu nego i Albance na Kosovu i Metohiji”, kazao je Vučić u obraćanju javnosti. Rekao je da ide na Kosovo sa konkretnim planovima ekonomskog napretka “za svakog običnog čoveka i za dobre domaćine”. Istakao je i da dijalog sa Prištinom neće biti prekinut, jer bi to bio neozbiljan i neodgovoran potez.

“KFOR će preduzeti sve neophodne mere da se omogući bezbedna poseta srpskog predsednika Aleksandra Vučića, u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i EULEKS-om”, poručio je u izjavi za “Danas” pukovnik Vinćenco Grasov, glavni portparol KFOR-a. A direktor Kosovske policije Rašit Ćaljaj izjavio je da pripadnici te službe neće dozvoliti kršenje plana Vlade Kosova u vezi sa najavljenom posetom predsednika Srbije Kosovu.

Inače, juče su predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači došli u Brisel na zakazani sastanak u okviru dijaloga o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, ali iako su bili u istoj zgradi, razgovori dve strane su se, kao u vreme najvećih sukoba, vodili samo preko posrednika, Federike Mogerini, navodi DW. Najmanje tri puta se visoka predstavnica EU sastajala odvojeno sa delegacijama Beograda i Prištine i prenosila međusobne stavove, kako o sporazumu o normalizaciji, tako i o najavljenoj poseti Vučića Kosovu, rečeno je za “Dojče vele” u diplomatskim izvorima Evropske službe za spoljne poslove.