Donald Tramp / Foto: FoNet/Xinhua

Bela kuća ima 12 “osumnjičenih” za sporni uvodnik o Trampu

Bela kuća ima listu od 12 osoba za koje veruje da bi mogli biti autor eksplozivnog anonimnog uvodnika u “Njujork tajmsu”, preneo je CNN.

Uvodnik, koji je napisao viši zvaničnik administracije predsednika Donalda Trampa, ocrnio je predsednika kao nemoralnog i izneo stav da postoji otpor prema njemu u administraciji. Tekst je razbesneo Trampa, a potom je usledila furiozna potraga za autorom. Senator iz Kentaktija, republikanac Rand Pol rekao je da misli da bi svaki od zaposlenih u Beloj kući trebalo da prođe detektor laži kako bi se utvrdilo ko je autor uvodnika. Samo dan pošto je uvodnik objavljen, zvaničnici na visokim pozicijama u Trampovoj administraciji, uključujući i potpredsednika Majka Pensa, preduzeli su vanredne korake kako bi porekli svoje i učešće svojih kancelarija u uvodniku. “Tajms” je izvestio, kako prenosi CNN, da nekoliko zvaničnika Bele kuće misli da upravo osoblje potpredsednika Pensa stoji iza uvodnika. Izvor CNN iz Bele kuće navodi da je osoblje administracije u potrazi za autorom uvodnika na osnovu načina kako je napisan i koje su ključne reči i fraze korišćene u tekstu. A predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da ministar pravde Džef Sešns treba da istraži identitet autora anonimnog uvodnika. Tramp je rekao da veruje da je uvodnik, kritičan prema njegovom liderstvu, pitanje “nacionalne bezbednosti”. Upitan da li će preduzimati korake protiv “Njujork tajmsa”, Tramp je rekao da će “videti”. “Pogledaćemo šta smo mi imali, šta je on izneo, o čemu priča i gde je”, naveo je predsednik SAD. Tramp je naglasio da “ne želi tu osobu na sastancima”, ukoliko je u pitanju neko ko ima visoki bezbednosni pristup.

Inače, “Njujork tajms” je doneo neuobičajenu uređivačku odluku da u delu s mišljenjima i komentarima (op-ed) objavi tekst visokog zvaničnika Trampove administracije koji je postavio uslov da ne bude imenovan. List je naveo da je takvo objavljivanje teksta bio “jedini način da se iznese važna perspektiva” čitaocima. Zvaničnik je u tom tekstu, objavljenom u sredu, naveo da u Trampovoj administraciji postoji “otpor” koji radi na ometanju predsednikovih poteza, kao i da zvaničnici administracije rade sve što mogu da bi sprečili loše odluke usled Trampove neobaveštenosti ili lakomislenosti.