London / Foto: Pixabay.com

Velika Britanija optužila dva Rusa za trovanje Skripalja

Britansko tužilaštvo podiglo je juče optužnice protiv dvojice ruskih državljana zbog trovanja nervnim agensom nekadašnjeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Solzberiju.

Navedeno je da su Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov u odsustvu optuženi za zaveru da se počini ubistvo, pokušaj ubistva i upotrebu nervnog agensa novičok. Tužiteljka Su Heming izjavila je da Velika Britanija ne traži njihovo izručenje, jer ruski zakon ne dozvoljava izručivanje svojih građana. Policija navodi da su njih dvojica iz Moskve doleteli u London s ruskim pasošima dva dana pre nego što su Sergej i Julija Skripalj otrovani 4. marta. Velika Britanija je za danas zakazala sednicu Saveta bezbednosti UN kako bi upoznali članice SB s napretkom u istrazi. Na sastanku će biti prisutna i Rusija, stalna članica SB. A portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da imena ljudi koje je britansko tužilaštvo optužilo Rusiji ništa ne znače. “U medijima su se pojavile izjave britanskih zvaničnika vezane za događaje u Solzberiju i Ejmsberiju. Pravi se veza s Rusijom. Imena i slike objavljene u medijima nama ne govore ništa”, rekla je Zaharova. Kako prenosi TASS, ona je pozvala Veliku Britaniju da s “javnih optužbi i manipulisanja informacijama pređe na praktičnu saradnju pravosudnih organa”. Nešto ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da Moskva računa da će britanska istraga dati “bilo kakve razumljive zaključke”. “Da, mi imamo očekivanja. Nadamo se da ćemo čuti nešto razumljivo na tu temu”, rekao je Peskov. Prema njegovim rečima, stav Kremlja se po tom pitanju “ni na koji način nije promenio”. “Ne možemo dobiti nikakve nove informacije jer je, kao što znate, britanska strana isključila mogućnost našeg učešća i saradnje s nama u istrazi incidenta”, naveo je Peskov.

Podsetimo, afera je izazvala diplomatsku krizu između Londona i britanskih saveznika s jedne, i Rusije s druge strane. Britanska vlada je odmah nakon izbijanja afere najavila da će proterati ruske diplomate i obećala da će pronaći “kriminalce i korumpirane elite”. Britanska premijerka poništila je poziv za posetu ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i naglasila da su suspendovani svi kontakti s Rusijom na visokom nivou. Ruske vlasti odmah su reagovale najavom recipročnih mera, ističući da će proterati 23 britanskih diplomata, srazmerno broju ruskih diplomata koji su morali da napuste London, ali je ubrzo Moskva odlučila da taj broj bude veći od 50, kako bi ruske i britanske diplomatske misije imale isti broj predstavnika.