Nela Kuburović / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

“Ustavni amandmani u oblasti pravosuđa – naredne nedelje”

Ministarstvo pravde objaviće u toku naredne nedelje novi tekst nacrta Ustavnih amandmana koji se odnose na pravosuđe, a koji su usklađeni sa preporukama Venecijanske komisije, objavila je današnja “Politika”.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je za taj list da Vlada Srbije treba do kraja meseca da uputi inicijativu Skupštini Srbije da se promeni Ustav. “To znači da Vlada inicira da se određene odredbe Ustava menjanju, bez podnošenja konkretnog teksta ustavnih amandmana. Nakon toga, Skupština treba da se dvotrećinskom većinom izjasni da li je spremna da uđe u promene Ustava, odnosno da prihvati Vladinu inicijativu”, rekla je Kuburović. Ona je dodala da ako Skupština inicijativu usvoji, skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo priprema tekst budućeg Ustava koji će biti stavljen na javnu raspravu, koju organizuje Skupština. “Nakon toga, poslanici ponovo treba da se dvotrećinskom većinom izjasne da li će prihvatiti tekst Ustavnih amandmana”, rekla je Kuburović.

Podsetimo, ministarka pravde Nela Kuburović je, prilikom predstavljanja mišljenja Venecijanske komisije u Strazburu, naglasila da je Ministarstvo zadovoljno usvojenim mišljenjem Komisije, “što pokazuje da smo bili na dobrom putu kada smo i poslali predloge amandmana“. Kazala je da se veliki deo primedbi odnosi “na neke nejasnoće u samom prevodu teksta“. Međutim, u zaključku dokumenta navodi se da “postoje brojna otvorena pitanja koja bi se trebala rešiti, kako bi važan proces izmene Ustava Srbije bio adekvatno izrađen“. Inače, obaveza da se prihvate sugestije Venecijanske komisije, tela Saveta Evrope, propisana je i Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23.