Mekalister / FoNet, Nenad Ðorđević

Mekalister i Šoltes: Podrška Vučiću i Tačiju za dogovor

Poslanici Evropskog parlamenta i izvestioci za Srbiju i Kosovo, Dejvid Mekalister i Igor Šoltes, pružili su juče punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku Kosova Hašimu Tačiju za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji u okviru međunarodnog prava.

Mekalister i Šoltes razgovarali su sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini i ocenili da je dijalog Vučića i Tačija od izuzetne važnosti za Kosovo, Srbiju i ceo Zapadni Balkan, navodi se u saopštenju iz kabineta Šoltesa. “Želimo da podržimo te napore, kao i učinak Federike Mogerini u proteklih nekoliko godina u pokušajima da se postigne dogovor koji je održiv, dugoročan i u skladu sa međunarodnim pravom i u korist celog regiona”, navodi se u zajedničkoj izjavi Mekalistera i Šoltesa. “Znamo da su ti razgovori puni izazova, ali pozitivan ishod mogao bi da otključa put ka članstvu u EU i da cementira dobrosusedske odnose. Takav obostrani konsenzus bio bi istorijsko postignuće i mi u Evropskom parlamentu ostajemo posvećeni pružanju pune podrške dvojici predsednika i Federiki Mogerini kako bi se osigurao uspešan ishod”, navodi se u saopštenju.

A premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je juče da opozicija i Srpska lista onemogućavaju formiranje pregovaračke ekipe Kosova i nastavak započete sednice Skupštine Kosova. Naglasio je da su ovlašćenja predsednika Kosova jasna i da teritorija i granica Kosova nisu u njegovoj nadležnosti. Upitan da li postoji mogućnost da Kosovo prihvati razgraničenje, onako kako ga vidi Vučić, Haradinaj je rekao “ne”.”To je veoma pogrešan pravac da se priča o tome. Već smo prošli kroz to 1990-ih. Imamo ove granice i možda i nismo svi zadovoljni tim granicama, ali ako ni ovo ne poštujemo, šta će biti onda”, rekao je Haradinaj, za televiziju Prva. Inače, iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju juče je saopšteno da direktoru Kancelarije Marku Đuriću nije dozvoljen ulaz na Kosovo. To je demantovao zamenik direktora Kosovske policije za region Severne Mitrovice Besim Hoti tvrdeći da Đurić nije ušao na Kosovo “iz svojih razloga”.