Johanes Han / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Han ne odbacuje razmenu teritorija između Srbije i Kosova

Komesar Evropske unije za proširenje i politiku susedstva Johanes Han ocenio je da bilo kakvo rešenje Srbije i Kosova ne sme ići na štetu stabilnosti Zapadnog Balkana, ali je izbegao direktan odgovor na pitanje da li konačno rešenje uključuje i mogućnost razmene teritorija.

“Ja sam za rešavanje bilo kakvog bilateralnog sukoba, ali svako rešenje mora doprineti široj stabilnosti ovog regiona, tako da to bilateralno rešenje ne ide na štetu drugih u regionu”, rekao je Han u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE). Na pitanje da li isključuje zamenu teritorija, Han je odgovorio da to pitanje treba ostaviti pregovaračima. “Mislim da to treba ostaviti njima, neka oni o tome raspravljaju. Sada vrlo jasno znaju šta su naši uslovni okviri i smatram da, ako želite nešto postići, treba da razmišljate i izvan ustaljenih okvira”, rekao je Han. On je objasnio kako pod uslovnim okvirom podrazumeva “više stabilnosti u regionu” i da svako pojedinačno rešenje i svaki dogovor za rešenje bilateralnih sukoba “mora doprineti ukupnoj stabilnosti i razvoju regiona”.

Han je napomenuo kako je konačni cilj “da svih šest zemalja” regiona postanu članice EU. Istakao je da je, u iščekivanju dogovora Beograda i Prištine, “prerano govoriti” da bi konačno rešenje moglo imati negativan efekat na BiH, Makedoniju i na zemlje istočnog partnerstva i da su se “neke ideje” pojavile, a sada se radi na daljim pregovorima radi finaliziranja ideja. “Smatram da paket koji ima pravno-obavezujući sporazum između Srbije i Kosova mora sadržati više elemenata, a onda ćemo videti konačne ideje. Ali mislim da su obe strane sada potpuno svesne međunarodne, ne bih rekao zabrinutosti, već ograničenja, a unutar toga mislim da su mnoga rešenja moguća”, rekao je Han za RSE. Ocenio je kako bi bilo korisno da se dogovori Beograda i Prištine zaključe “do leta iduće godine, kako bismo krenuli novim koracima”.