Vukašin Obradović / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Obradović dobio spor, Vučićević plaća 200.000 dinara

Viši sud u Beogradu obavezao je prvostepenom presudom vlasnika i glavnog urednika ”Informera” Dragana J. Vučićevića i “Insajder tim doo”, izdavača ovih dnevnih novina, da solidarno isplate 200.000 dinara bivšem predsedniku NUNS Vukašinu Obradoviću na ime povrede časti, ugleda i dostojanstva ličnosti, kao i pretrpljenih duševnih bolova.

Obradović je podneo tužbu zbog tekstova objavljenih 2016. godine pod naslovima “Fašizam: Zahtevaju od EU da zabrani Informer” i “Slučaj šefa NUNS: Čibe, bre, džukelo!”. Pravdajući niz uvreda i neistina iznesenih u oba teksta, Vučićević je na sudu rekao da se radi o “njegovim ličnim stavovima i mišljenjima” i da zbog toga “ne može da snosi odgovornost”, pozivajući se pritom na praksu Evropskog suda u Strazburu. Sud je procenio da javnost ima interes za istinitim, nepristrasnim i pravovremenim informisanjem, kao i da su iznete informacije povredile čast i ugled tužioca, te da je ovakvo izveštavanje suprotno profesionalnim standardima i javnom interesu.

Podsetimo, krajem jula Viši sud u Beogradu objavio je prvostepenu presudu kojom je Vučićević proglašen krivim za kršenje zabrane govora mržnje po tužbi Inicijative mladih za ljudska prava. Inicijativa je tim povodom saopštila da se nada da će ova presuda predstavljati prekretnicu ne samo u sudskoj praksi, već i u promeni odnosa javnosti prema onima koji šire mržnju i inspirišu nasilje. “Informer” je 1. februara prošle godine objavio tekst sa nadnaslovom “Rat stranim plaćenicima” i podnaslovom “Vlast u Srbiji mora da primeni zakone koji važe u SAD i zabrani rad NVO agenturama koje dobijaju milione evra sa Zapada da bi izazvale sukobe podele i haos u zemlji” i da bi se “na taj način jednom za svagda stalo na put organizacijama poput soroševsko-šiptarsko-fašističke Inicijative mladih za ljudska prava”.