Ministar Antić o strateškom partneru RTB Bor/Foto: FoNet, N. Ðorđević

Kineski “Ziđin” izabran za strateškog partnera RTB-a Bor

Kineski “Ziđin” (Zijin Mining) izabran je za strateškog partnera Rudarsko-topioničarskog basena Bor, saopštio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Planirano je da ta kompanija od 1. januara preuzme 63 odsto vlasništva RTB Bor po ceni od 1,460 milijardi dolara, a ugovor bi trebalo da bude potpisan ovog meseca. “Srbija dobija snažnog strateškog partnera koji će da unapredi RTB. Ja moram da kažem da smo na kraju i mi bili prijatno iznenađeni kvalitetom ponuda, pogotovu ove pobedničke”, rekao je ministar Antić. Kako navodi Radio Slobodna Evropa, obavezujući poslovni plan “Ziđina” podrazumeva 1,26 milijardi dolara investicija u narednih šest godina, u koje spada i 350 miliona dolara, po čijoj uplati kineska kompanija postaje vlasnik 63 odsto RTB-a Bor, plus otplatu 200 miliona dolara dugova. RTB Bor je dobio kupca u petom pokušaju, nakon četiri neuspele prodaje u prethodnih više od 10 godina, a na državni tender javili su se i ruska kompanija “Ju Gold”, koja je ponudila 836 miliona dolara za 65 odsto vlasništva, i kanadski “Dajmond Filds” koji nije ispunio uslove. Budući partner iz Kine ponudio je da sačuva svih 5.000 radnih mesta, da u trećoj godini vlasništva obezbedi pun kapacitet Topionice od 80.000 tona, da se u šestoj godini poveća na 150.000 tona, da do treće godine od preuzimanja uloži 320 miliona dolara u borski rudnik Cerovo, kao i 136 miliona dolara u ekologiju. RTB Bor najvažniji je kapacitet u istočnoj Srbiji i taj kompleks ostvaruje 0,8 odsto BDP. Iz Vlade Srbije najavljeno je da će po preuzimanju RTB Bor o menadžmentu odlučivati kineski vlasnik. Inače, kompanija “Ziđin”, prema informacijama dostupnim na internetu, jedan je od najvećih kineskih proizvodača zlata i druga po veličini u proizvodnji bakarne rude. U devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine bila je na 22. mestu liste najvrednijih rudarskih kompanija u svetu. Godišnji prihod ove firme je 10 milijardi evra, dok je čista dobit grupacije veća od 230 miliona evra.

Podsetimo, sudbinu jednog od najvećih preduzeća u Srbiji pokušavale su da reše sve vlade od 2000. godine do danas. Neke pokušajima da ga prodaju, neke potragom za strateškim partnerima, a neke čuvanjem u državnom vlasništvu. O tome koje su sve kompanije tokom godina bile zainteresovane za RTB Bor – od onih “sumnjivijih” poput austrijskog “A-teka”, do onih međunarodno priznatih kao što su “Rio Tinto” ili “Friport” – u tajmlajnu Istinomer Amnezije.