Mičel i Vučić / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Ves Mičel poručio Vučiću i Tačiju da podržava dijalog o Kosovu

Vašington pruža punu podršku dijalogu Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije i nada se postizanju sveobuhvatnog i dugoročnog rešenja, saopšteno je juče posle telefonskog razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom.

Kako se ističe u saopštenju Pres službe predsednika, Vučić je Mičelu rekao da je posvećen miru i saradnji u regionu, i da će, iako smatra da će se veoma teško doći do dogovora, nastaviti da ulaže maksimalne napore u postizanju trajne stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Vučić i Mičel su razgovarali o daljem unapređenju bilateralnih odnosa Srbije i SAD, ali pre svega o evropskom putu Srbije i o dijalogu Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju. Sa Mičelom je razgovarao i predsednik Kosova Hašim Tači, koji je na svom Tviter nalogu napisao da je “vodio sjajan razgovor”. “Zahvalili smo SAD i Mičelu na podršci u postizanju mirnog sporazuma između Kosova i Srbije. Saglasili smo se o budućim koordinisanim koracima. Podrška SAD je bila i ostaće vitalna za evroatlantsku perspektivu Kosova”, napisao je Tači, dodajući da je  dogovoreno da “koordinišu dalje korake”. Podsetimo, krajem juna Mičel je u Senatu na pretresu o američkoj politici u Evropi izjavio da SAD povećavaju angažman na Zapadnom Balkanu i da Vašington utvrđuje dugoročnu strategiju za jačanje američkog prisustva u istočnom Mediteranu. Ocenio je da je Evropa ponovo “pozornica” ozbiljnih strateških nadmetanja . “I Rusija i Kina žele da slome Zapad: Rusija želi da ga podeli, a Kina da ga potisne. Naročito su agresivni u centralnoj i istočnoj Evropi”, kazao je tada Mičel.

Inače, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao je prošle nedelje da SAD ne isključuju teritorijalne korekcije između Srbije i Kosova, posle čega je Evropska komisija saopštila da Beogradu i Prištini treba dati prostor da se dogovore o sadržaju sporazuma o normalizaciji odnosa. Nemačka kancelarka Angela Merkel sredinom meseca je dvaput rekla da je protiv menjanja granica, ali je ove nedelje istupila manje izričito po tom pitanju, navodeći da podržava sve razgovore koji vode ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, ali da teritorijalni integritet ima bitnu težinu.