Federika Mogerini / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

EU ozbiljno razmatra slanje vojnika na svoje granice

Neformalnim sastankom ministara odbrane Evropske unije juče je, navodi “Glas Amerike”, dominirala inicijativa austrijskog predsedništva Unije – slanje vojske na spoljne evropske granice kako bi se osigurala njihova nepropusnost.

Inicijativu u Briselu vide kao dobru iz više uglova: reč je o saradnji vojnog i civilnog sektora i, što je moguće još važnije – garanciju da će granice biti čuvane. Iako evropski sporazum ne predviđa angažovanje vojnika država članica na teritoriji EU, čini se da će Brisel na tu činjenicu da zažmuri i ozbiljno u razmatranje uzme austrijsku inicijativu da se na spoljne granice pošalje vojska koja bi pomagala graničnoj policiji. “Koliko ja vidim, austrijski predlog ima nekoliko elemenata koji su svi na liniji jačanja civilne i vojne saradnje i to je taj duh u kojem želimo da radimo. Kada je reč o raspoređivanju vojnih snaga unutar evropske terotorije, što nije u skladu sa Lisabonskim sporazumom i našom bezbednosnom politikom, to ipak jeste vid saradnje sa civilnim sektorom i vredi ispitati sve mogućnosti”, saopštila je visoka predstavnica EU Federika Mogerini. “U svetlu današnjeg sastanka, mislim da možemo još da razgovaramo o našem predlogu, to je suština: želimo da iskoristimo austrijsko iskustvo u korišćenju vojno-civilne saradnje, da o tome razgovaramo i vidimo mogućnosti da se isto uradi na nivou EU. Želimo da podelimo naše iskustvo u takvoj saradnji, trening i vežbe. Naredni korak je razgovor o ovome naredne sedmice na EU vojnom komitetu”, naglasio je austrijski ministar odbrane Mario Kunasek.

Takođe, kako se ističe, opšti stav u Briselu je da EU, od nekoga ko donosi bezbednost Balkanu, sve više gradi partnerstvo sa zemljama regiona na bezbednosnom planu.