Ljubljana / Foto: Pixabay.com

Potpisan sporazum o novoj vladi Slovenije, premijer glumac Marjan Šarec

Pet slovenačkih stranka centra i levog centra potpisalo je koalicioni sporazum o učešću u vladi koju bi predvodio glumac-komičar Marjan Šarec.

Stranke Lista Marjana Šareca (LMŠ), Socijaldemokrate (SD), Stranka modernog centra (SMC), Stranka Alenke Bratušek (SAB) i Demokratska stranka penzionera (DESUS) nema većinu u parlamentu, 43 od 90 poslaničkih mesta, ali su postigle dogovor o saradnji s Levicom, prenelo je “Delo”. “Za nama su dva meseca teškog rada. Morali smo  mnogo da se usklađujemo i rezultat je današnji potpis. To me vrlo veseli. Zahvaljujem se na konstruktivnom stavu u potrazi za zajedničkim rešenjem”, rekao je Šarec. Kazao je da još nije dogovoren sastav vlade i odbacio kritike da će ona biti kratkog daha ili da neće uspeti. Koalicionim sporazumom pet stranaka se obavezalo da će poštovati načela pravne države i međugeneracijske solidarnosti. Među najvišim prioritetima je poboljšanje zdravstva. Šarec, donedavni gradonačelnik opštine Kamnik, ranije ovog meseca u parlamentu je na tajnom glasanju dobio podršku 55 od 90 slovenačkih poslanika. On je tada rekao da mu je prioritet sređivanje stanja u zdravstvu, da će nastaviti politiku uključivanja Slovenije u najuži deo EU integracija i da će se zalagati za dobre odnose sa susedima. Pobednik junskih izbora, desno populistička Slovenačka demokratska partija bivšeg premijera Janeza Janše, nije uspela da dobije podršku za sastavljanje vlade.

Podsetimo, izbori su raspisani u martu, nakon što je tadašnji premijer Miro Cerar podneo ostavku jer je Vrhovni sud poništio rezultate referenduma u vezi sa  železničkim projektom vrednim milijardu evra, što je bio najveći investicioni program vlade.