Protest u Sarajevu / Foto: N1 printscreen

Protesti novinara u BiH zbog brutalnog napada na novinara Kovačevića

Više od stotinu novinara iz sarajevskih redakcija juče se okupilo na Trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu kako bi iskazali protest zbog sve češćih napada na novinare u BiH.

Povod za okupljanje bio je poslednji napad na novinara BN TV Vladimira Kovačevića u Banjaluci, koji je tužlaštvo okarakterisalo kao pokušaj ubistva. Novinari u Sarajevu držali su papire sa natpisom: “Stop nasilju nad novinarima” i “Biti novinar nije zločin”. “Tražimo izmenu Krivičnog zakona BiH, gospodo u Veću ministara, prošle godine u septembru pokrenuli ste aktivnosti na inicijativu ombudsmana BiH da se izmeni Zakon i da se svaki napad na novinare tretira kao napad na službeno lice prilikom vršenja službene dužnosti”, poručila je novinarka Samira Degirmendžić. Protesti novinara održani su juče i u Zenici i Mostaru, dok su zbog napada na Kovačevića u ponedeljak protestovali novinari u Banjaluci. Regionalna televizija N1 je u minut do 12 prekinula program i emitovala baner: “Stop nasilju nad novinarima”.

Novinari iz postjugoslovenskih zemalja, okupljeni u neformalnu Novinarsku mrežu, pružili su snažnu podršku kolegi Kovačeviću.”Zahtevamo od nadležnih organa u BiH da pod hitno otkriju napadače, njihove motive i nalogodavce, te da ih u skladu sa zakonom primereno kazne. Ukoliko se to ne desi, ukoliko ovaj slučaj ne bude razrešen – smatraćemo da iza napada na Kovačevića stoji upravo vlast”, navela je Novinarska mreža. Dodaje se da predstavnici vlasti i inače snose najveću odgovornost za ugroženost novinara u celom regionu, jer svojim izjavama, prozivkama i delovanjem stvaraju atmosferu straha i nasilja, “iscrtavajući mete na čelu onih medijskih radnika koji im nisu po volji”. “Podsećamo da vlast koju oličava predsednik RS Milorad Dodik već duže vreme vodi hajku protiv pojedinih medija i novinara zbog njihovog kritičkog odnosa prema vlasti, kao i da je medijska scena u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska u katastrofalnom stanju”, piše u saopštenju. Novinarska mreža je podsetila da je Kovačević redovno izveštavao sa protestnih skupova pod imenom “Pravda za Davida”, na kojima građani, okupljeni u velikom broju, zahtevaju razrešenje smrti mladića Davida Dragičevića.