Kim Džong Un / Foto: FoNet / KCNA

Severna Koreja optužila SAD da priprema rat

Severna Koreja optužila je Ameriku za “pripremu kriminalne zavere za pokretanje rata protiv Pjongjanga”, nekoliko dana nakon što je otkazana poseta američkog državnog sekretara Majka Pompea toj zemlji.

Severnokorejski dnevnik “Rodong Šinmun” piše da jedinice američke vojske stacionirane na Okinavi vrše manevre sa ciljem “upada u Pjongjang”.

“Amerika je prezauzeta tajnim vojnim vežbama sa specijalnim jedinicama dok vode dijalog sa osmehom na licu. Pjongjang ne može ništa drugo nego da primeti dvostruke stavove Vašingtona”, piše ovaj list.

Kako se navodi, takvi postupci dokazuju da Amerika priprema “kriminalnu zaveru za pokretanje rata protiv Severne Koreje i vršenje zločina koje zaslužuje nemilosrdnu božansku kaznu”.

Podsetimo, tri dana ranije, američki predsednik Donald Tramp naložio je državnom sekretaru Majku Pompeu da odloži najavljenu posetu Severnoj Koreji zbog nedovoljnog napretka u denuklearizaciji ove azijske zemlje. On je izjavio da je od Pompea tražio da “ne ide u Severnu Koreju sada, jer ne oseća da je napravljen dovoljan napredak u denuklearizaciji Korejskog poluostrva”.

“Ne verujem da Kina pomaže u naporima da se to postigne zbog pojačanog pritiska SAD u trgovini sa Kinom”, napisao je na Tviteru Tramp.

Inače, ovo nije prvi put da Severna Koreja optužuje SAD za pripremu rata. Pre nepunih godinu dana, ministar spoljnih poslova Severne Koreje Ri Jong Ho, izjavio je da američki predsednik Donald Tramp objavio rat njihovoj zemlji.