Rastislav Dinić / Foto: Medija centar

Od nas zavisi da li ćemo pristati da budemo figure

Pišući o terminu “korekcija granica“ i izjavi Džona Boltona, savetnika za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa “da SAD ne isključuju teritorijalna prilagođavanja”, filozof Rastislav Dinić kaže da su nam odavno poznati ovdašnji ’korektori’ granica njihove ratne ratne zasluge, ali i međunarodni partneri.

Podsećajući na anegdotu koju je ispričao predsednik Srbije Aleksandar Vučić o partiji rizika sa Vojislavom Šešeljem, 1999. godine, Dinić kaže da lako, za tablom rizika, pored nelegitimno izabranog predsednika Srbije i njegovog tadašnjeg mentora možemo zamisliti i aktuelnog predsednika Kosova i Trampovog savetnika za bezbednost kako se u veseloj atmosferi igraju ljudima kao figurama.
“Bilo bi tu i priča iz starih dobrih vremena i puno anegdota o različitim načinima na koje su izigrali omrznute institucije međunarodne pravde i uopšte, puno smeha i razonode. A kako je ljudima koji služe kao figure na ovoj tabli? U srpskim medijima, njih nema, niti ih iko za bilo šta pita. Redak izuzetak je tekst iz ‘Južnih vesti’ pod naslovom ’Srbi i Albanci iz Preševske doline razmišljaju o preživljavanju i ne veruju političarima’. Samo od nas zavisi da li ćemo pristati da budemo figure u igrarijama onih koji ne uživaju i ne zaslužuju nikakvo poverenje.“

(Peščanik, 25. 8. 2018. godine)