Andrej Plenković / Foto: FoNet/Evropska komisija

GONG traži ostavku Plenkovića zbog “Agrokora”

Objava detaljnog iskaza koji je bivša hrvatska ministarka privrede Martina Dalić dala USKOK-u (Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta) pokrenula je nova pitanja političke odgovornosti.

Naime, kako navodi N1, iz iskaza bivše ministarke saznaje se da su premijer Andrej Plenković i vrh HDZ-a od početka bili upoznati s formiranjem radne grupe za “Agrokor”, koju je inicirao Most, pod uslovom da u čitavom procesu ne učestvuje ministar finansija i bivši menadžer u toj kompaniji Zdravko Marić; da je Marić bio na više sastanaka o “Agrokoru” nego što je rekao Povereništvu za sukob interesa, kao i da je Dalić sprečila objavljivanje u medijima informacije o krizi u toj najvećoj hrvatskoj privatnoj kompaniji. Nevladina organizacija GONG pozvala je Plenkovića da podnese ostavku zbog, kako se ističe, lažnih iskaza više funkcionera, pa i premijera lično, na temu potencijalno najveće korupcionaške afere “Agrokor”. GONG napominje da, ako je objavljeni iskaz tačan, onda je premijer obmanuo javnost i Hrvatski sabor skrivajući svoju aktivnu ulogu u procesu restrukturiranja “Agrokora”. “Ako je iskaz bivše potpredsednice Vlade i ministarke privrede pred USKOK-om tačan, visoki funkcioneri udruženi s privatnom interesnom grupom zarobili su i zloupotrebili demokratske procese i institucije, obmanjivali javnost i cenzurisali medije, zbog čega ova Vlada više ne može da upravlja državom”, poručio je GONG u svom saoštenju. A premijer Plenković nije želeo konkretno da odgovori na pitanja vezana za najnovije transkripte o “Agrokoru”, već tvrdi da se radi o “orkestriranom napadu na vladu”. Kako prenosi “Al Džazira”, i najveća opoziciona stranka, Socijaldemokratska partija, traži ostavku premijera. Lider te stranke Davor Bernardić izjavio je da Plenković ne samo “da je sve znao i lagao, već je bio vođa operacije izvlačenja” više od 66,4 miliona evra iz “Agrokora”.”Ostavka bi bila moralan čin, ali ova Vlada nema morala, pa ćemo i dalje insistirati na raspisivanju izbora, jer se ove stvari ne smeju tolerisati zbog naše budućnosti”, kazao je Bernardić.

Nakon objave transkripata, osnivač “Agrokora” Ivica Todorić poručio je da su “konačno sve maske pale”, da je Plenković znao za sve sastanke i od početka bio uključen u formiranje i upravljanje “kriminalnom grupom Borg, odgovornom za pljačku Agrokora”. Inače, Todorić je nakon izbijanja afere otišao u London gde je sud u aprilu doneo odluku o njegovom izručenju Hrvatskoj, ali ga je pustio da pravosnažne presude, uz manje mere opreza, čeka na slobodi. Visoki sud u Londonu odbio mu je zahtev za žalbu na izručenje Hrvatskoj.