Foto: Pixabay.com

“Majkrosoft”: Novi napadi ruskih hakera uoči izbora u SAD

Američka kompanija “Majkrosoft” saopštila je da je otkrila nove ruske hakerske napade na političke organizacije u SAD uoči jesenjih izbora za Kongres i vlasti na državnim nivoima.

Tehnološki gigant naveo je da je hakerska grupa povezana s ruskom vladom napravila lažne internet domene koji liče na dve konzervativne organizacije Hadson instituta (Hudson Institute) i Međunarodnog republikanskog instituta (International Republican Institute – IRI). Još tri lažna domena su napravljena da liče na stranice Senata SAD. “Majkrosoft” nije ponudio dodatne opise lažnih sajtova, naveo je AP. Ovo otkriće usledilo je nekoliko nedelja pošto je demokratska senatorka Kler Mekkeskil iz Misurija obelodanila da su ruski hakeri neuspešno pokušali da se infiltriraju u njenu kompjutersku mrežu u Senatu. Novi hakerski napadi liče na ruske napore uoči izbora 2016, za koje obaveštajni zvaničnici SAD navode da su pomogli u pobedi Donalda Trampa, navodi AP. Ovog puta, umesto da pomažu jednoj partiji, “te aktivnosti su u osnovi fokusirane na ometanje demokratije”, rekao je Bred Smit, predsednik “Majkrosofta”. On je dodao da nema naznaka da su hakeri uspešno ubedili nekoga da klikne na lažne sajtove čime bi mogli da budu izloženi krađi podataka. “Njujork tajms” navodi da okretanje ruskih hakera ka novim metama podvlači ciljeve ruske obaveštajne službe da omete svaku institucionalnu kritiku Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina. U odboru IRI-ja, koji je decenijama radio na širenju demokratije u svetu, nalazi se šest republikanskih senatora i kandidat za Senat, istaknuti kritičar Rusije u SAD, Mit Romni. Hadson institut je radio na programima za ispitivanje korupcije u vladama širom sveta s Rusijom kao jednim od glavnih meta. “Majkrosoft” je naveo da je napade izvela hakerska grupa “Strontium”, koja je poznata i kao “Fancy Bear” ili “APT28”. Specijalni istražitelj Robert Muler, koji ispituje veze štaba Donalda Trampa s ruskom vladom, povezao je tu hakersku grupu s ruskom obaveštajnom službom GRU. Hadson institut i IRI naveli su da će biti oprezni pošto je njihovo zalaganje za demokratiju u svetu izazvalo gnev autoritarnih vlada.

S druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov negirao je optužbe rekavši da u saopštenju “Majkrosofta” nedostaju detalji i da nije jasno “koji su to hakeri u pitanju” i na koji način bi oni mogli da poremete izbore.