Milan Antonijević / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

“Na korak od drastičnih mera SE zbog nerešavanja slučaja nestalih beba”

“Na korak smo do drastičnih mera Saveta Evrope”, izjavio je za N1 direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) Milan Antonijević, govoreći o slučaju nestalih beba.

On je istakao da se na zakon čeka od 2014, a da se pri izradi nacrta nisu slušali ni roditelji ni organizacije, dodajući da se nada da će pritisak Saveta Evrope (SE) uticati na to da u Skupštini manjkavosti budu popravljene. “Mali broj država se na takav način odnosi prema presudama Evropskog suda, Srbija to nije učinila, i došli smo na jedan korak od najdrastičnijih mera SE”, naglasio je Antonijević. Podsetimo, SE je više puta pozivao Srbiju da hitno usvoji zakon o nestalim bebama kako bi se rasvetlila sudbina dece koja su navodno nestala iz srpskih porodilišta. “Srbija mora da preduzme sve mere za uspostavljanje mehanizma koji će omogućiti pojedinačna obeštećenja svim roditeljima čije su bebe nestale iz porodilišta u Srbiji“, saopštio je Savet Evrope (SE) u martu. Komitet ministara konstatovao je da su vlasti u Srbiji izmenile nacrt zakona nakon konsultacija sa roditeljima “nestalih beba”, koje su održane u januaru, kao i da je Vlada Srbije 8. marta odobrila taj nacrt zakona i poslala ga u parlament na usvajanje. Poslednje obaveštenje koje su vlasti poslale SE bilo je uveravanje da će poseban zakon o nestalim bebama biti usvojen do juna.

Inače, članu Vladine komisije za ispitivanje postupaka državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestalih beba Radiši Pavloviću iz Kragujevca, određena je dvadesetčetvoročasovna policijska zaštita. Pavlović je za “Betu” izjavio da je pod policijskom zaštitom po naredbi tužioca, a zbog učestalih pretnji smrću koje dobija telefonom i slučajeva sabotaže na automobilu. U “Jukomu”, koji zastupa roditelje nestalih beba, smatraju da je to zabrinjavajuće. Milan Antonijević naglašava da očekuje jasan odgovor i policije i tužilaštva, “jer ukoliko su odredili meru obezbeđenja, treba da izađu i sa ostalim činjenicama”. “Privatne istrage nisu nešto što dovodi do rezultata”, kazao je Antonijević, dodajući da je iz Pavlovićeve izjave shvatio da je o tome reč. U Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu potvrđeno je da je Pavloviću zbog ugrožene bezbednosti određena policijska zaštita. Zamenica Osnovnog javnog tužioca Marija Mladenović navela je da je razlog za donošenja te odluke Izveštaj Policijske uprave Kragujevac iz koga se vidi da su na Pavlovićevom putničkom vozilu 16. avgusta olabavljeni točkovi. Sa prednjeg levog točka delimično su odvijena četiri šrafa, a na zadnjem levom točku dva šrafa, rekla je Mladenović.