Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Dačić: SAD otvorene za razgovor o razgraničenju na Kosovu

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je u nedelju  da je došlo do promene američkog stava u pogledu pronalaženja trajnog rešenja za Kosovo i da se ipak otvara mogućnost za nastavak dijaloga, uz ocenu da su SAD otvorene za sve razgovore, uključujući i razgraničenje. 

“Istina je da je došlo do promene američkog stava”, izjavio je Dačić novinarima u bašti hotela Moskva, gde je ugostio portparolku Ministarstva inostranih poslova Rusije Mariju Zaharovu, a prenosi FoNet.

“Do sada je stav SAD bio fiksiran da je sa Kosovom sve već završeno, a američka spoljna politika se rukovodila ‘autopilotom’, koji je odavno postavljen, a sada se, sa dolaskom nove administracije to promenilo”, rekao je Dačić.

“Oni sada ne preferiraju, niti predlažu neko rešenje, ali otvaraju mogućnost da se u neposrednom dijalogu između Beogarad i Prištine dođe do obostrano prihvatljivog rešenja”, izjavio je Dačić i dodao da on smatra “da je to dovoljno da se otvore vrata za dijalog, jer Srbija nikad ne može priznati jednostrani akt Prištine, a otvorena je za nastavak dijaloga o trajnom rešenju za Kosovo”.