Foto: Pixabay.com

Na poternici Interpola, a izabran u Ustavni sud Kosova

Kosovski predsednik Hašim Tači imenovao je nove sudije Ustavnog suda Kosova među kojima se nalazi i Radomir Laban, koga je predložila Srpska lista, prenosi portal “KoSSev”.

Portal navodi da je osoba pod imenom Radomir Laban, kao član takozvane carinske mafije, 2011. godine osuđena u srpskom sudu zbog primanja mita na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, s tim što mu je uračunato vreme provedeno u pritvoru u trajanju od dve godine i četiri meseca. ”KoSSev” ističe da je Srbija u novembru prošle godine od EULEX-a zatražila da uhapsi Labana. Prema pisanju više medija, podseća “KoSSev”, verovalo se da je on poslednjih godina boravio na Kosovu upravo u bekstvu od srpskih vlasti. “Mi kao parlamentarna grupa, odnosno kao srpski i politički predstavnici ovde u Skupštini želimo da predložimo danas i da podržimo kandidata koji ima veliko pravno iskustvo, sa profesionalnom reputacijom u oblasti javnog i ustavnog prava i kandidata, naravno, koji ima visokomoralne kvalitete i integritet. Dakle, to je kandidat koji je gotovo imao najveći broj glasova na raspisanom konkursu, to je gospodin Radomir Laban. Pozivam veće zajednice, odnosno poslanike iz redova manjinske zajednice da podrže predlog i naravno pozivam sve ostale poslanike da danas u punom skupštinskom sazivu podrže predlog da gospodin Radomir Laban bude novi sudija Ustavnog suda”, izjavio je poslanik Srpske liste Slavko Simić u kosovskoj skupštini, tražeći od kolega da glasaju Labana, koji se, kako navodi “KoSSev”, prema dosadašnjim informacijama, nalazi na listi Interpola, po zahtevu Srbije.

Pored Labana, tajnim glasanjem izabrane su ostale sudije Bajram Ljatifi, Safet Hodža, Remzije Istrefi-Peci i Neđmi Redžepi, a njihovo imenovanje pratilo je predložene odluke kosovske Skupštine od 18. maja, odnosno 6. jula. Sudije su juče položile zakletvu pred Tačijem.