Tači, Mogerini i Vučić /Foto: FoNet/Twitter, M. Kocijančič

SAD: Kosovo i Srbija da umanje negativnu retoriku

SAD ohrabruju Kosovo i Srbiju da preuzmu punu odgovornost za pregovarački proces, da umanje negativnu retoriku i da konstruktivno sarađuju, saopštio je juče američki Stejt department.

“Kosovo i Srbija trebalo bi da postignu dugotrajan sporazum koji se može primeniti i koji ne podstiče nestabilnost u bilo kojoj zemlji ili regionu. To će zahtevati viziju i fleksibilnost obe strane”, saopštio je za “Glas Amerike” portparol Državnog sekretarijata, komentarišući razvoj događaja u vezi sa Kosovom prethodnih dana, posle najave kosovskog predsednika Hašima Tačija da će tražiti korekciju granica. U saopštenju se poručuje i da politika američke administracije ostaje ista – da suština bilo kojeg sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije mora da potekne od samih pregovaračkih strana, a da će Vašington nastaviti da ih podržava, kao i Evropsku uniju koja posreduje u pregovorima.

Inale, Hašim Tači je juče izjavio da je pod korigovanjem granica podrazumevao samo to da se Preševska dolina pripoji Kosovu, ali da istovremeno ne bude podele Kosova niti autonomije za kosovske Srbe. “Mi bi trebalo da učinimo maksimalne napore da na kraju postignemo završni mirovni sporazum. Opredeljen sam da postignemo sporazum i nakon zahteva predstavnika Preševske doline predložio sam korekciju granice sa Srbijom, kao jedine mogućnosti za legitimisanje zahteva (Preševske) doline. To podrazumeva ‘ne’ podeli Kosova, ‘ne’ autonomiji za Srbe”, kazao je Tači. Prema njegovim rečima, korekcija granica podrazumeva potpuno pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu i to treba da bude transparentan i miran proces između Srbije i Kosova. Ponovio je da će Kosovo izvršiti obavezu u odnosu na sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom “uz poštovanje Ustava i sporazuma iz Brisela”.