Trg Tjenanmen u Pekingu / Foto: Pixabay

Kineski izvoz u SAD ne posustaje uprkos sankcijama

Uprkos uvoznim taksama koje je uvela administracija američkog predsednika Donalda Trampa, kineski izvoz u SAD u julu je uvećan za 13 procenata i iznosio je 41,5 milijardu dolara, saopštilo je Ministarstvo trgovine SAD.

U odnosu na jun praktično se ništa nije promenilo, jer je u tom mesecu zabeležen gotovo identičan rast uvoza robe iz Kine, preneo je AP. U skladu sa takvim trendom ništa bitno se nije promenilo ni kada je u pitanju američki deficit u trgovini sa Kinom –  u julu je iznosio 28 milijardi dolara, 900 miliona manje od rekordnog mesečnog deficita koji je zabeležen u junu. Takvi podaci uslovili su odluku Trampa da krene u još žešći trgovinski rat sa Kinom i da od 23. avgusta uvede taksu od 25 odsto na kineske proizvode u iznosu od 16 milijardi dolara. Kako što je moglo da se očekuje, Kina je odmah uzvratila identičnom merom, koja će na snagu stupiti takođe 23. avgusta, a obuhvatiće i uvoz automobila i sirove nafte. U jučerašnjem saopštenju američkog Ministarstva trgovine navodi se da je Trampova odluka o novom uvođenju taksi na uvoz kineske robe „veoma nerazumna“. Odluka Pekinga da uzvrati istom merom predstavlja „nužan odgovor kako bi se zaštitili sopstveni legitimni interesi“, navodi se u saopštenju. Trampa to, međutim, nije sprečilo da zapreti uvođenjem od septembra taksi na uvoz kineske robe u vrednosti od 200 milijardi dolara.

Inače, Stejt department je juče saopštio da će SAD uvesti nove sankcije Rusiji zbog toga što je koristila bojni otrov prilikom pokušaja ubistva bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke. Navodi se da je Rusija na taj način prekršila međunarodno pravo i Konvenciju o zabrani upotrebe hemijskog oružja. U saopštenju se ne precizira o kakvim sankcijama je reč, ali se ističe da će one, nakon što prođu predviđenu proceduru u Kongresu, stupiti na snagu 22. avgusta.