Železara Smederevo / Foto: FoNet/TV FoNet

Srbija “HPK menadžmentu” plaćala 340.000 evra mesečno za upravljanje Železarom

Firmi “HPK menadžment” koja je upravljala “Železarom Smederevo” Vlada Srbije plaćala je 340.000 evra mesečno bez obzira na uspešnost poslovanja, a uz to su bili predviđeni i dodatni, izuzetno visoki bonusi, objavio je “Insajder”.

Ugovor o pružanju usluga i savetovanja su 21. marta 2015. godine potpisali Peter Kamaraš, jedan od suvlasnika “HPK Menadžment”, Željko Sertić, tadašnji ministar privrede i Bojan Bojković u ime Železare. Kako se ističe, ugovorom koji nikada nije objavljen, a u koji je “Insajder” imao uvid, bonusi su iznosili između 25 i 35 odsto ukupnog profita Železare ostvarenog u prethodnom kvartalu, ukoliko je firma poslovala pozitivno. HPK je tako imao pravo na dodatnih 800.000 evra u slučaju pozitivnih rezultata dva meseca zaredom, kao i dodatnih 700.000 evra za obim proizvodnje veći od 375.000 tona, kao i na poseban bonus u slučaju uspešnog sprovođenja postupka privatizacije u periodu od pet godina. Navodi se da je HPK imao pravo na čak 30 odsto postignute cene u privatizaciji Železare, a bez obzira na postignutu cenu minimalni bonus je 10 miliona dolara. S druge strane, HPK se obavezao da Železara posluje tako da u svakom trenutku na raspolaganju ima najmanje 80 miliona dolara i bio je dužan da obezbedi savetnike koji bi to omogućili, a koje bi plaćao HPK iz naknade koju bi firma dobijala od Železare. Raskid ugovora potpisanog marta 2015. godine predviđen je, između ostalog, u slučaju da angažovani profesionalni menadžment ne ispuni bilo koju od svojih materijalno pravnih obaveza. Železara je ugovor sa HPK raskinula jednostrano u junu 2016, nakon čega su usledile međusobne optužbe za loše poslovne rezultate i kršenje ugovora. Nikada, međutim, nije saopšteno koliko je država ukupno platila profesionalni menadžment i da li se aranžman isplatio, podseća “Insajder”.

Ianče, “HPK menadžment“ je dobio spor pred Londonskim sudom za međunarodnu arbitražu protiv Železare u maju ove godine. Arbitražni proces je započet 5. avgusta 2016, a pokrenuo ga je “HPK Menadžment” pozivajući se na klauzulu 17 ugovora sa Železarom i Republikom Srbijom, u kome se navodi da će upravo Londonski sud za međunarodnu arbitražu odlučivati o svim potencijalnim sporovima. Pošto do danas nisu dobili dosuđeni novac, odnosno oko 12,4 miliona dolara, njihov advokat Andreas Frišneht je prošlog ponedeljka pred sudom u Vašingtonu protiv države Srbije i Železare, kako je objavio “Insajder”, podneo zahtev da se izvrši odluka.