Donald Tramp / Foto: FoNet/TV FoNet

Obaveštajne službe SAD: Rusi se i dalje mešaju u naše izbore

Rusija i dalje pokušava da oslabi i podeli SAD i da se meša u američki izborni proces i uključi u političku debatu, rekao je juče šef nacionalnih obaveštajnih službi SAD Den Kouts.

Šef američke savezne policije Ef-Bi-Aj (FBI) Kristofer Rej takođe je upozorio, na konferenciji za novinare posvećenoj toj temi u Beloj kući, da je to pretnja koju svi treba ozbiljno da shvate, prenosi agencija Frans pres. Predstavnici bezbednosnih agencija SAD nastojali su da daju uveravanja Amerikancima da čine sve da spreče pretnju od ruskog mešanja u američki izborni proces. Govorili su o merama koje administracija predsednika Donalda Trampa preduzima da spreči buduće spoljno mešanje u američke izbore. Na brifingu su bili i direktor Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) general Pol Nakasoni i ministarka za unutrašnju bezbednost Kirstejn Nilsen. “I dalje vidimo veliku kampanju poruka iz Rusije u pokušaju da se oslabi i podeli SAD”, rekao je Kouts. On je dodao da pokušaji Rusije da “podrije osnovne vrednosti” SAD nisu tako veliki za izbore ove godine, kao što su bili za vreme predsedničkih izbora 2016. godine. “Do sada nismo videli tako velike napore kao tada”, rekao je Kouts. Istakao je da je Rusija “jako pojačala igru 2016” mešanja u američke izbore, ali da obaveštajni zvaničnici ne vide sada tako “robusne” napore za mešanje u izbore na pola mandata koji se održavaju na jesen, prenosi AP.

Inače, u SAD se na jesen održavaju izbori za zamenu dela Kongresa. Direktor FBI Rej naglasio je da za sada nije primećen direktan napad na izbornu infrastrukturu. “Ono što vidimo to su pokušaji da se izvrši zlonamerni uticaj”, rekao je Rej.  A savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je u pismu poslatom demokratama u Senatu, gornjem domu Kongresa, rekao da je predsednik Tramp pokrenuo “velike napore na nivou vlade” da zaštiti američke izbore posle ruskih pokušaja da intervenišu 2016. godine. On je istakao da “predsednik Tramp nije tolerisao i neće tolerisati mešanje u američki sistem predstavničke vladavine”. Boltonovo pismo dolazi samo nekoliko nedelja od kad je Tramp doveo u pitanje zaključke američkih obaveštajnih službi o mešanju Rusije u američke izbore 2016. godine. Tramp je posle izjavio da se pogrešno izrazio, da veruje u svoje obaveštajne službe i prihvata njihove zaključke. Zbog navoda o ruskom mešanju američko ministarstvo pravde imenovalo je specijalnog tužioca da istražuje te navode, kao i mogući dosluh između članova izbornog štaba Donalda Trampa i ruskih vlasti.