Moskva / Foto: Pixabay.com

“Centar dosije” koji otkriva korupciju ruskih zvaničnika sve češće u centru pažnje

Poverljivi podaci nekoliko ruskih državljana na visokim pozicijama procurili su u prethodna tri meseca i pojavili se na internetu, zahvaljujući novom projektu nekada najbogatijeg čoveka u Rusiji Mihaila Hodorkovskog.

Hodorkovski je u novembru osnovao “Centar dosije”, sa sedištem u Londonu, koji podatke o sumnjivim i koruptivnim aktivnostima ruskih zvaničnika prikuplja od anonimnih izvora, unakrsno ih proverava i šalje medijima, navodi AP. Prema rečima nekadašnjeg ruskog oligarha, podaci koje Centar dobija ne odnose se samo na slučajeve korupcije na visokom nivou, već i na “nelegalne pokušaje Kremlja da utiče na zapadno javno mnjenje i na zapadne političare”. S curenjem svojih tajni nedavno su se suočili zvaničnik ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova čiji su mejlovi objavljeni u aprilu, dok je britanski “Gardijan” ovog meseca izneo detalje o investicijama bivšeg zvaničnika Kremlja u američki energetski sektor. U javnost su prošle nedelje procurile i veze s visokim ruskim zvaničnicima ruske advokatice Natalije Veselnickaje, poznate po tome što se tokom izborne kampanje u SAD 2016. sastala sa sinom tadašnjeg predsedničkog kandidata, a sada američkog predsenika Donalda Trampa. Hodorkovski je u prošlonedeljnom intervjuu rekao da će biti još objava i da u Centru “nema nestašice materijala” koji se obrađuje. On je  sada za AP naveo da je Centar, koji on sam finansira, nastao iz frustracije zbog nemoći istraživačkog novinarstva da dovede do stvarnih promena u Rusiji kojom već više od 18 godina dominira njegov veliki neprijatelj, predsednik Vladimir Putin. Iako na prvi pogled aktivnosti “Centra dosije” podsećaju na rad platforme “Vikiliks” Džulijana Asanža, zaposleni u organizaciji Hodorkovskog ne prihvataju bilo kakvo poređenje. Hodorkovski navodi da je njegova grupa suštinski različita od “Vikiliksa”, jer odbacuje neselektivno objavljivanje procurelih informacija i bavi se onim podacima koji bi jednog dana mogli da dovedu do pokretanja sudskog procesa. “Naša ambicija nije da prosto objavljujemo informacije, već da koristimo materijal koji se odnosi na uzan krug oko Putina i njegovih saveznika kako bi im bilo suđeno u Rusiji”, rekao je Hodorkovski. Centar sebe opisuje kao istraživačku jedinicu, a na njegovom sajtu nalazi se interaktivni dijagram uzajamno povezanih ruskih zvaničnika koji su opisani kao “glavni korisnici” ruskog koruptivnog sistema.

Inače, Hodorkovski je bio najbogatiji čovek u Rusiji pre nego što je osuđen zbog utaje poreza 2005. godine, a taj proces mnogi vide kao osvetu Kremlja zbog političkih ambicija nekadašnjeg milijardera. Putin ga je pomilovao 2013. godine, ali neprijateljstvo među njima je ostalo. Hodorkovski je napustio Rusiju odmah po izlasku iz zatvora i sada iz inostranstva podržava niz nevladinih organizacija u Rusiji, dok vlasti u Moskvi i dalje vode više istraga protiv njega.