Donald Tramp / Foto: FoNet/Xinhua

Tramp preti Turskoj sankcijama

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je juče da će Vašington Turskoj uvesti “široke sankcije” zbog američkog sveštenika uhapšenog zbog terorizma i špijunaže i pozvao da on odmah bude oslobođen.

“SAD će uvesti široke sankcije Turskoj zbog dugog pritvora sveštenika Endrjua Bransona, velikog hrišćanina, porodičnog čoveka i divnog ljudskog bića. On mnogo pati. Taj nevini čovek vere treba odmah da bude oslobođen”, naveo je Tramp na “Tviteru”. Nekoliko sati ranije, potpredsednik SAD Majk Pens je Turskoj zapretio “značajnim sankcijama” ako Branson ne bude pušten. Branson (50), evangelistički sveštenik iz Severne Karoline, pušten je u sredu iz zatvora posle godinu i po dana i zbog “zdravstvenih problema” prebačen u kućni pritvor.

A Turska je saopštila da neće “tolerisati pretnje”. “Niko ne može da izdaje naređenja Turskoj. Nikada nećemo tolerisati pretnje od koga god da dolaze”, naveo je na “Tviteru” šef diplomatije Mevlut Čavušoglu. Prema njegovim rečima, “pravna država se odnosi na sve, bez izuzetaka”.