Aleksandar Vučić / Foto: FoNet/TV FoNet

Vučić: Nema opipljivog rešenja za Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavestio je predstavnike Srpske liste, koji su sa njim u Beogradu razgovarali nekoliko sati, da za pitanje Kosova trenutno nema opipljivog rešenja koje bi moglo da se ponudi građanima.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE), nakon sastanka, izjavio Igor Simić koji obavlja funkciju potpredsednika Srpske liste. “Neće biti postizanja bilo kakvog dogovora, niti njegovog usvajanja bez konsultacija predsednika Vučića i pregovaračkog tima sa predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji”, dodao je Simić, rekavši da očekuje da se dogovorom Beograda i Prištine pronađe kompromisno rešenje koje će uvažiti legitimne interese srpskog naroda i države Srbije. Prethodno, predsednik Vučić  izjavio je da Srbiji niko neće dozvoliti podelu Kosova, ali ne zbog toga, kako je kazao, što se plaše eventualnih posledica takvog ishoda, već zbog toga što žele da spreče Srbiju da ostvari bilo kakav uspeh. On je rekao da mu se čini da nema gotovo nikakve šanse da Srbija bilo šta dobije po tom pitanju, a da on i dalje smatra da je bolje da Srbija ima nešto nego da nema ništa, iako ga mnogi kritikuju zbog takvog stava. Upitan da prokomentariše izjavu episkopa raško-prizrenskog Teodosija da bi podela i razmena teritorija dovela do masovnog iseljavanja Srba sa juga Kosova i stradanja vekovima stare duhovne i kulturne baštine Srba, Vučić je rekao da sada na to neće da odgovara, ali da će doći trenutak kada će reći svima sve, kao i koje to strane službe koriste istu argumentaciju. Inače, vladika Teodosije je ukazao da su sve učestalije izjave političara iz Beograda i Prištine o teritorijalnoj podeli Kosova neodgovorne i da izazivaju strah kod srpskog stanovništva, odnosno da mogu da dovedu do novog iseljavanja Srba.

Podsetimo, predsednik Srbije je u februaru najavio da će uskoro predstaviti predlog rešenja za Kosovo. “Ja ću to da govorim za… računajte kraj marta, najkasnije početak aprila. I imaću dovoljno hrabrosti da o tome govorim. A nadam se da će i svet da razume da ne mogu Srbi sve da izgube, a da Albanci sve dobiju”, rekao je tada Vučić. Međutim, kada je stigao april, on je izjavio da je planirao da platformu za Kosovo iznese krajem meseca, ali da nije siguran da će se to i dogoditi. Početkom maja kazao je da, ipak, ne želi da u javnosti govori o tome šta bi za njega bilo prihvatljivo rešenje za Kosovo, jer bi se time, kako je naglasio, oslabila pozicija Srbije.