Foto: FoNet/TV Fonet

Makron i Vučić: Srbija ne može u EU bez napretka u reformama

Nakon jučerašnjeg sastanka u četiri oka, predsednici Francuske i Srbije Emanuel Makron i Aleksandar Vučić održali su zajedničku konferenciju za medije, na kojoj je francuski predsednik izjavio da nikome ne bi bila napravljena usluga ako bi bio primljen u aktuelnu EU koja loše funkcioniše, ne menjajući je, te da on ne smatra da 2025. godinu treba gledati kao na nešto zacrtano, već je neophodno ispuniti kriterijume:  “Rekao sam i za druge zemlje koje su želele da krenu u pregovore. Treba da gledamo u ključne stvari, jer ako se ništa ne uradi, Srbija nema šanse da uđe, ali ako u vezi sa identifikovanim temama, kao što je vladavina prava i druge, postoji napredak, onda je to moguće. Ako Srbija napreduje još brže, možemo reći da pregovori napreduju i da mogu biti zaključeni”, rekao je Makron i dodao da “ako 2025. sve bude urađeno kao što je predviđeno, Srbija će ući u EU”.

Aleksandar Vučić je izjavio da Srbija ne može da uđe u EU dok ne reši pitanja Kosova i Metohije, pravnog sistema i vladavine prava, čak ni uz pomoć i podršku Makrona.

“Da Makron u ovom trenutku kaže da Srbija ulazi u EU, mi nećemo ući dok ne rešimo naše probleme”, kazao je Vučić. On je napomenuo da je Srbija dobila podršku Makrona “za pronalaženje kompromisnog rešenja sa Albancima na Kosovu, da obezbedimo trajni mir za sve ljude koji žive na našim prostorima”.

Govoreći o reformi EU, Makron je rekao da su reforma i proširenje EU dve različite stvari:

“Jedno je reforma EU, a drugo proširenje. Datum 2025. ostavlja dovoljno vremena. Želim da EU može da se reformiše pre te godine. Taj datum sledi nakon izbora novog Evropskog parlamenta, nove Evropske komisije. Period do tog datuma biće ključan za EU”, rekao je predsednik Francuske.

Makron je izjavio da postoje kriterijumi koje Srbija treba da ispuni, i da on želi da “
Francuska pomogne Srbiji na tom putu, pa i u rešavanju najosetljivijih pitanja”, pomenuvši “izvrsnu saradnju” u oblasti bezbednosti, borbe protiv kriminala, terorizma i migrantske krize”.

Vučić je rekao da je s Makronom razgovarao i o stvaranju regionalne ekonomske zone na Balkanu:

“To nije stvaranje nove Jugoslavije, ali jeste stvaranje jedinstvenog ekonomskog tržišta. To nije zamena za EU”, kazao je Vučić i dodao da je fokus razgovora sa Makronom bio na budućnosti i da bilateralna saradnja napreduje, posebno na ekonomskom planu.

Francuske novinare zanimalo je dokle je stigla istraga u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića. Vučić je rekao da srpske vlasti nemaju efektivnu vlast na Kosovu, pa Srbija nije sprovela uviđaj, niti je imala pravo da vodi istragu, već su to činile vlasti u Prištini. 

“Tražili smo satelitske snimke od stranih službi koji bi otkrili gde su se sakrili počinioci, ali smo dobili odgovor da ne mogu da pokažu ništa jer je tog dana bila magla. I pored toga smo zamolili da ih dobijemo, ali ih nismo dobili”, objasnio je Vučić.

Na zajedničkoj konferenciji saopšteno je i da će francuski predsednik Emanuel Makron doći u posetu Srbiji 11. novembra ove godine, kada se obeležava 100. godišnjice od završetka Prvog svetskog rata u kom su se Francuska i Srbija borile kao saveznici.