Samit u Londonu / Foto: FoNet/Vlada Srbije

Mej: Stabilan Zapadni Balkan znači stabilnu Evropu

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej ocenila je juče da stabilan, bezbedan i prosperitetan Zapadni Balkan znači bezbednu i stabilnu Evropu i da je zato zadatak svih da u okviru Berlinskog procesa pomognu i podrže region.

“Dugoročni prosperitet povezan je sa bezbednošću, da rešavamo zajedničke izazove i zato pozdravljamo predanost lidera regiona da rade zajedno kako bi se rešavali problemi korupcije, sprovodila borba protiv organizovanog kriminala, rešili bilateralni nesporazumi“, rekla je Mej, koja je posebnu dobrodošlicu na Samit o Zapadnom Balkanu u Londonu poželela premijerima Grčke i Makedonije Aleksisu Ciprasu i Zoranu Zaevu, „koji su pokazali da se nesporazumi mogu rešiti“. Britanska premijerka naglasila je da odluka Velike Britanije da se povuče iz EU ne znači da se povlači iz svoje uloge na Zapadnom Balkanu, napominjući da je dokaz tome i povećana finansijska podrška njene zemlje regionu. Nemačka kancelarka Angela Merkel zahvalila je Terezi Mej na organizaciji Samita, podsećajući da je Berlinski proces pokrenut 2014. godine, 100 godina posle Prvog svetskog rata. Merkel je rekla da je to učinjeno sa namerom da se vidi šta se može učiniti da se promoviše politička saradnja i evropska perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana. „U interesu članica EU i cele Evrope je da Zapadni Balkan ima prosperitetnu budućnost. Svaka zemlja koja je bila domaćin Samita dala je procesu novu dimenziju“, kazala je Merkel. Poljski premijer Mateus Moraviecki rekao je da u Evropi postoji migraciona kriza i da je važno da spoljne granice kontinenta budu dobro zaštićene. „Sledeće godine mi smo domaćini samita u Poznanju i imamo nameru da podelimo sa balkanskim prijateljima svoje iskustvo u procesu priključenja EU. Naši problemi iz devedesetih slični su problemima o kojima smo danas razgovarali“, rekao je Moraviecki.

A predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da ima odličnih vesti za Zapadni Balkan i regionalnu saradnju i da se na Samitu razgovaralo o onome što je ostvareno u proteklih godinu dana. Istakla  je da će se lično uključi u rad Regionalne kancelarije za saradnju mladih, jer misli da bi “regionalno poverenje, pomirenje i saradnja trebalo da idu od najmlađih, koji su budućnost”. Premijerka je rekla da je dobro što je parafiran i ugovor o sedištu Transportne zajednice jugoistočne Evrope koji će biti u Beogradu, ali i naglasila da na ovakvim skupovima “ogromnu senku bacaju svi neodgovorni nastupi Prištine”.