Hašim Tači / Foto: FoNet/Newsroom

Tači: Niko neće moći da spreči formiranje vojske Kosova

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da niko neće moći da spreči formiranje Oružanih snaga Kosova i da se sada vode pojedinačni razgovori sa onima koji su izrazili nameru da napuste Bezbednosne snage (BSK) o tome da se oni vrate.

“Bezbednosne snage Kosova biće multietnička vojska prema NATO standardima, sveobuhvatna, u službi mira i stabilnosti. Biće vojska sa jasnom perspektivom i vizijom za članstvo u NATO. Biće odbrambena vojska kojoj će cilj takođe biti učešće u mirovnim međunarodnim misijama. One šalju poruku mira i ni pod kojim uslovima neće biti pretnja”, kazao je Tači u intervjuu za Radio Slobodna Evropa. Inače, jedan broj srpskih pripadnika BSK iz gnjilanskog regiona prošle nedelje je podneo zahtev za napuštanje BSK. Pojavile su se tvrdnje da su oni to uradili zbog pretnji i pritisaka iz Srbije, ali su vlasti iz Beograda to negirale. Tači je kazao da BSK vodi unutrašnje razgovore sa srpskim pripadnicima o mogućnosti njihovog povratka i sprečavanju te, kako je rekao, neprihvatljive pojave koja ne pomaže ojačavanju i daljem razvoju BSK i transformacije u Oružane snage Kosova. “Mogu da kažem da niko ni na Kosovu, ni van njega neće moći da spreči pravo Kosova, kao nezavisne i suverene zemlje, da ima svoju vojsku. To je sada završen posao”, rekao je Tači i dodao da ne želi da komentariše izjave koje govore o krvoproliću i ratu jer je vreme “za pružanje ruke, a ne za gledanje kroz cev”. Naglasio je da su o izlasku Srba iz BSK-a informisane korektno i detaljno međunarodne vlasti, dodajući da “nijedno mišljenje ili pretenzija da se vetom spreči formiranje Oružanih snaga Kosova neće uspeti”.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je njegov stav da Srbi ne treba da učestvuju u radu kosovskih bezbednosnih snaga. “Ako je pritisak to što kažemo da ne bismo voleli da Srbin puca na Srbina, jer čemu ta vojska drugo služi, ako je to što ja izgovorim pritisak, vi to zovite kako hoćete”, rekao je Vučić.