Aleksandar Vučić / Foto: FoNet, Marija Đoković

Vučić: Nemam predlog za Kosovo, a na referendum ćemo morati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da trenutno nema nikakav predlog za trajno rešenje kosovskog problema i da će izaći pred narod kada bude imao šta da mu ponudi.

“Šta god da uradimo, moraćemo da idemo na referendum. Kako god da menjamo i na bilo koji način, kakve god ustavne promene da donosimo moramo da idemo na referendum”, rekao je Vučić. Istakao je da se bori da se dobije nešto bolje i više od onoga što je bilo ranije. “Na dnevnom nivou borimo se da nešto sačuvamo i da nešto imamo od Kosova i Metohije. Svi koji me svakodnevno kritikuju znaju koliko sam u pravu”, rekao je Vučić i pozvao političke protivnike da ne lažu ni sebe, ni njega, ni narod o mogućim rešenjima kosovskog pitanja. Smatra da će se svi lideri opozicionih partija ujediniti kako bi oborili referendum uz obrazloženje “za naivnu srpsku javnost” da se ne može sprovoditi referendum u uslovima diktature zbog čega će “svaki referendum pasti”, jer je potrebno izvesti 50 odsto plus jednog čoveka. Vučić je kazao da mu “ne pada na pamet” da raspisuje referendum “ako ne budemo imali nešto značajno više od onoga što imamo danas”. “To oko Kosova svakako će ići vrlo teško. Bolje je da sporazum (sa Prištinom) postignemo, nego da ne postignemo”, kazao je Vučić.

Podsetimo, predsednik Srbije je u februaru najavio da će uskoro predstaviti predlog rešenja za Kosovo. “Ja ću to da govorim za… računajte kraj marta, najkasnije početak aprila. I imaću dovoljno hrabrosti da o tome govorim. A nadam se da će i svet da razume da ne mogu Srbi sve da izgube, a da Albanci sve dobiju”, rekao je tada Vučić. Međutim, kada je stigao april, on je izjavio da je planirao da platformu za Kosovo iznese krajem meseca, ali da nije siguran da će se to i dogoditi. Početkom maja kazao je da, ipak, ne želi da u javnosti govori o tome šta bi za njega bilo prihvatljivo rešenje za Kosovo, jer bi se time, kako je naglasio, oslabila pozicija Srbije.