Zastava Grčke / Foto: Pixabay.com

Većina Grka odbacuje sporazum sa Makedonijom

Većina Grka odbacuje sporazum koji je vlada Aleksisa Ciprasa potpisala sa Makedonijom o imenu te države, a gotovo polovina smatra da su svi koji ga podržavaju izdajnici.

To je, kako prenosi AFP, pokazalo istraživanje koje je sprovela agencija “Kapa risrč” (“Kapa Research”) za list “Etnos”. Ispitivanje je, kako se naglašava, rađeno na neuobičajeno velikom uzorku od 9.800 ljudi, a prema rezultatima sporazumu se protivi 58 odsto ispitanika, pri čemu 45 odsto misli da svi koji ga zagovaraju izdaju nacionalne interese. Uprkos protivljenju, 58 odsto ispitanika uvereno je da će parlament ratifikovati taj sporazum. Svi koji se ne slažu sa sporazumom smatraju da susedna država nipošto ne sme u imenu da ima ime Makedonije.

Podsetimo, dogovorom Atine i Skoplja predviđeno je da Makedonija do kraja godine ispred ustavnog imena doda geografsku odrednicu “severna” i da se zove Severna Makedonija, a potvrđen je i garantovan makedonski identitet i jezik. Sporazumu se u Grčkoj suprotstavljaju mnoge organizacije, uključujući dijasporu, sveštenstvo i male stranke krajnje desnice i levice. Zbog toga su u više navrata u Solunu i Atini organizovani masovni protesti, a nedavno su pod motom “Za grčki karakter Makedonije” u 24 grada severnog dela Grčke održane demonstracije  protiv spominjanja imena Makedonija u nazivu susedne države. U Skoplju se sporazumu protive pristalice nacionalističke opozicije, a predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odlučio je da ne potpiše ukaz za proglašenje dogovora s Grčkom, koji je ratifikovao makedonski parlament.