Zgrada kompanije "Novosti"/Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Državnoj “Štampariji Borba” omogućeno da preuzme “Novosti”

Kompanija „Novosti“ je na korak da i zvanično bude vraćena u državno vlasništvo pošto je juče u Privrednom sudu u Beogradu usvojen plan reorganizacije, prenela je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

“Planom reorganizacije omogućava se poveriocima da umesto naplate dugova postanu vlasnici ove medijske kuće”, piše BIRN. Kako se ističe, ukupni dug „Novosti“ iznosi više od 1,4 milijarde dinara, a najveći poverilac „Štamparija Borba“ potražuje 670 miliona dinara. Štamparija je, navodi se, 80 odsto u državnom vlasništvu i preko nje država, koja je trebalo da izađe iz medija još pre tri godine, može da preuzme kompletno vlasništvo nad medijskom kompanijom. “Štamparija Borba“ i „Addiko banka“ imale su odlučujuće pravo glasa i obe su se izjasnile za usvajanje unapred pripremljenog plana reorganizacije, a protiv su glasali Ministarstvo finansija – Poreska uprava i manji poverioci. Kako se podseća, protiv ovog rešenja, poverioci mogu podneti žalbu Privrednom apelacionom sudu. Plan je predložio generalni direktor „Novosti“ Srđan Muškatirović, koji je predstavnik većinskog vlasnika Milana Beka. A Beko je 2006, preko tri svoje of-šor kompanije, kupio paket akcija „Novosti“ koje su mu omogućavale kontrolu nad firmom. Beko poseduje 62,3 odsto kompanije, dok je država vlasnik 29,5 procenata. Ističe se da se problematika tog ključnog paketa ne vidi u planu reorganizacije. Rešenje koje ovaj plan pruža je da akcije koje poseduje Beko pređu u vlasništvo države. Inače, Zakon o javnom informisanju i medijima nalagao je povlačenje države iz medija do 1. jula 2015. godine. Pre sedam godina trima firmama Milana Beka oduzeto je pravo glasa i od tada država praktično samostalno upravlja „Novostima“. Ipak, Beku je omogućeno da na mesto direktora postavi svog čoveka, Srđana Muškatirovića, koji je, naglašava se u tekstu, odbio da da bilo kakav komentar za BIRN.

Podsetimo, po dolasku na vlast 2012. godine Aleksandar Vučić obećao je: “Do kraja avgusta znaće se potpuna istina o kupovini ‘Politike’. Ista stvar urađena je i sa kupovinom ‘Novosti'”. Međutim, nakon dve godine, u julu 2014, priznao je da u tome nije uspeo. „Moram da vam kažem da to niko živi ne može da ustanovi, jedino se nadam da ćemo u direktnim pregovorima sa Nemcima moći da izbegnemo nova suđenja i nove arbitraže, ali moram da vam kažem da se stvarno nimalo kriv ne osećam ni za situaciju u ’Politici’, ni za situaciju u ’Novostima’, jer tako su vični lopovi bili na vlasti da to niko živi, nema te arbitraže i tog suda koji to na kraju može da pohvata. Nadam se i obećavam vam da ćemo imati snage da to ustanovimo i da pokušamo da to klupko raspetljavamo. Da li ćemo u tome uspeti, ostaje da se vidi”.