Bakingemska palata / Foto: Pixabay.com

Mej: “Prevrnućemo svaki kamen” da razjasnimo trovanje

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da će policija Velike Britanije “prevrnuti svaki kamen” da bi razjasnila novi slučaj trovanja ‘novičokom’ u Britaniji, dok je britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid zatražio od Rusije da objasni šta se tačno dogodilo.

“Očigledno je izuzetno zabrinjavajuće to što su dve nove osobe izložene ‘novičoku’ u Velikoj Britaniji”, rekla je Mej. Inače, britanska policija je saopšila da su dve osobe, koje su pronađene u nesvesnom stanju i prebačene u bolnicu u Solsberiju, otrovane ‘novičokom’, istim nervnim agensom koji je upotrebljen i u martu u napadu na ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju. Mupkarac i žena su u kritičnom stanju, a  pronađeni su svega nekoliko kilometara od mesta gde su u nesvesnom stanju nađeni Skripalji. S druge strane, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da Rusija poziva Vladu Velike Britanije da prestane sa intrigama povezanim sa otrovnim supstancama. “Pozivamo Vladu britanske premijerke Tereze Mej da prestane sa intrigama sa hemijskim agensima i da ne ometa istragu o tome šta se dogodilo ruskim državljanima u Britaniji”, izjavila je Zaharova.

Podsetimo, London je ranije optužio Moskvu da stoji iza trovanja Skripalja i njegove kćerke, a Rusija je oštro odbacila te optužbe. Afera je izazvala diplomatsku krizu između Londona i britanskih saveznika s jedne, i Rusije s druge strane. Britanska vlada je odmah nakon izbijanja afere najavila da će proterati ruske diplomate i obećala da će pronaći “kriminalce i korumpirane elite”. Britanska premijerka poništila je poziv za posetu ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i naglasila da su suspendovani svi kontakti s Rusijom na visokom nivou. Ruske vlasti odmah su reagovale najavom recipročnih mera, ističući da će proterati 23 britanskih diplomata, srazmerno broju ruskih diplomata koji su morali da napuste London, ali je ubrzo Moskva odlučila da taj broj bude veći od 50, kako bi ruske i britanske diplomatske misije imale isti broj predstavnika.