Predstavljanje rezultata Vlade/Foto: FoNet/Vlada Srbije, S.Miljević

Brnabić: Za godinu dana pomerili smo unapred i društvo i zemlju

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da je Vlada Srbije u službi građana, da je jako zadovoljna rezultatima rada i da su u prethodnih godinu dana pomerili unapred i društvo i zemlju.

Ona je, tokom svečanosti u Subotici povodom godišnjice rada Vlade na čijem je čelu, kazala da su cela Vlada Srbije i svi ministri radili vredno i posvećeno i da su brojne rezultate postigli kao tim. “Vlada ostaje posvećena dijalogu kao jedinom načinu do održivog kompromisa, a najvažniji spoljnopolitički cilj Srbije je punopravno članstvo u EU. Važno mi je da kažem da smo mi ovde Vlada Srbije jedan isti tim sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa njegovim timom i da zajedno nastavljamo reforme koje su pokrenute u mandatu njegove vlade”, rekla je Brnabić. Istakla je da Vlada radi u službi građana i naglasila da su tokom 365 dana njene Vlade povećane penzije i plate u javnom sektoru, da su nastavljene ekonomske reforme, reforma javne uprave, održana finansijska disciplina i nastavljeni važni infrastrukturni projekti, u putni i železnički saobraćaj je uloženo više od 71 milijarda dinara, završen je Klinički centar u Nišu i otvoreni Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti, a rekonstruisana je galerija Matice srpske u Novom Sadu.

Podsetimo, Istinomer je u svojoj analizi rada Vlade Srbije u proteklih godinu dana, između ostalog, naveo da  ukoliko se o uspehu sudi prema izveštaju Evropske komisije onda u Srbiji nema ničeg novog – “parlament je blokiran, mediji su pod političkom i ekonomskom kontrolom, REM je politizovan, civilno društvo i istraživački novinari su pod stalnim i pritiskom i zastrašivanjem, a ponekad i fizičkim napadima, politička pripadnost je kriterijum po kome se postavljaju kadrovi što u administraciju, što u državna preduzeća, korupcija je sveprisutna, pravosuđe je pod jakim političkim pritiskom…”. Ali, taj isti izveštaj premijerka Srbije vidi kao “sve u svemu pozitivan za Srbiju”, uz dodatak da je ona “zadovoljna trenutnim stanjem”. U analizi se podseća da je premijerka, čak i pre nego što je postavljena na tu funkciju izjavila da “Vučić treba da ima ulogu mentora nad premijerom u prvih nekoliko meseci”, što je, naglašava se, protivno i Ustavu i zakonima.