Tokio / Foto: Pixabay.com

Japan poziva na stvaranje trgovinskog pakta 16 zemalja zbog protekcionizma SAD

Japanski premijer Šinzo Abe pozvao je juče članice inicijative Sveobuhvatno regionalno ekonomsko partnerstvo (RCEP) na hitno zaključivanje trgovinskog pakta koji bi garantovao slobodnu i poštenu trgovinu u vreme sve većeg protekcionizma predsednika SAD Donalda Trampa.

Japan sa Singapurom predsedava inicijativom RCEP, koju čini 10 članica Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN), kao i Japan, Južna Koreja, Kina, Indija, Australija i Novi Zeland. Na sastanku ministara trgovine članica RCEP u Tokiju, Abe je rekao da bi pakt tih 16 zemalja koje zajedno čine polovinu svetske populacije imao ogroman potencijal rasta, prenosi AP. “Dok se suočavamo sa zabrinutošću povodom rasta protekcionizma u svetu, svi mi u Aziji moramo da se ujedinimo i naša budućnost zavisi od toga možemo li da nastavimo s isticanjem našeg najvažnijeg principa slobodne i fer trgovine”, kazao je Abe. Japan teži da bude lider u oblikovanju novog pakta kao alternative Transpacifičkom partnerstvu (TPP), trgovinskom sporazumu 11 zemalja od Čilea do Novog Zelanda iz kojeg je Tramp izveo SAD. Tokio se nada da bi pakt članica RCEP mogao da bude zaključen do kraja godine, ali je i oprezan po pitanju uticaja Kine, koja nije deo TPP, ali ima ključnu ulogu u RCEP.

Inače, Tramp je ove godine uveo visoke takse na uvoz čelika i aluminijuma u SAD i zapretio da će tome dodati i automobile kako bi smanjio američki trgovinski deficit. Pogođen carinama, Japan je Svetskoj trgovinskoj organizaciji preneo da će možda uzvratiti SAD uvođenjem taksi na uvoz američke robe u vrednosti od oko 50 milijardi jena (450 miliona dolara). Japan je upozorio Ministarstvo trgovine SAD da bi povećanje carina na uvoz automobila moglo da ugrozi stotine hiljada američkih radnih mesta koja su stvorile japanske kompanije povezane s automobilskom industrijom, što bi vodilo katastrofi američke i svetske ekonomije.