Angela Merkel / Foto: Fonet/AP, Markus Schreiber

Merkel: Grčka i Španija prihvatiće nazad migrante

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su Grčka i Španija izrazile spremnost da prihvate nazad migrante registrovane u tim zemljama, koji su zatim otišli u Nemačku.

Nakon samita EU u Briselu, Merkel je kazala da su se Grčka i Španija, s čijim liderima je imala sastanke u Briselu, saglasili da ubuduće preuzmu migrante koji su prethodno registrovani kod njih, a kasnije su uhvaćeni na nemačko-austrijskoj granici. Merkel koja je zbog situacije s migrantima na udaru kritika u Nemačkoj, čak i unutar svoje vladajuće koalicije, izjavila je prethodno da je migrantsko pitanje “izazov koji može odlučiti sudbinu EU”. U Nemačkoj se pojačao politički spor zbog migranata, uz strahovanje da bi nesloga ministra unutrašnjih poslova Horsta Zehofera i Merkel oko migracione politike mogla da obori Vladu. Zehofer je zatražio da Nemačka zatvori granicu za izbeglice registrovane u nekoj dugoj zemlji EU ili im je u Nemačkoj odbijen zahtev za azil.

Inače, lideri 28 članica EU su na samitu u Briselu postigli dogovor o migracijama, posle pretnje Italije da će blokirati zajednička saopštenja ako njeni evropski partneri ne preuzmu precizne obaveze za prijem migranata. Detalji dogovora o formiranju, na predlog Angele Merkel, “koalicije voljnih” zemalja za prijem migranata, nisu saopšteni, ali je francuski predsednik Emanuel Makron izjavio da je “evropska saradnja pobedila” i ocenio da je “iskazana solidarnost sa zemljama prvog ulaska”. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk objavio je na svom “Tviter” nalogu da su lideri EU doneli i odluku da produže ekonomske sankcije Rusiji za još šest meseci, zbog nedostatka napretka u primeni sporazuma iz Minska o okončavanju borbi u istočnoj Ukrajini.