Američki Kongres / Foto: Pixabay.com

Kongres SAD: Slučaj braće Bitići Srbiji da bude prioritet

Odbor američkog Predstavničkog doma za spoljnopolitičke poslove usvojio je rezoluciju kojom se navodi da bi vlastima u Srbiji prioritet trebalo da bude suđenje odgovornim za smrt braće Bitići, američkih državljana koji su učestovali u sukobima na Kosovu.

Kako prenosi “Glas Amerike”, usvajanjem rezolucije na Odboru otvoren je put za njeno usvajanje pred punim sastavom Kongresa. U rezoluciji se navodi da pojedince odgovorne za ubistvo treba izvesti pred lice pravde, pošto “još niko nije proglašen krivim za pogubljenje braće Bitići ili bilo koje druge zločine povezane sa njihovom smrću i što nijedan pojedinac čak nije optužen za te užasne zločine”. “Za Vladu Srbije i relevantna ministarstva i kancelarije, ukljućujući i Specijalno tužilaštvo za ratne zločine, trebalo bi da bude jedan od prioriteta da što pre istraže i krivično gone aktuelne i bivše zvaničnike za koje se veruje da su direktno ili indirektno odgovorni za njihovu smrt”, navodi se u rezoluciji. Dodaje se da SAD treba da izdvoje dovoljno sredstava za pomoć i praćenje napora Vlade Srbije u istrazi i krivičnom gonjenju odgovornih i da bi napredak u rešavanju ubistva trebalo da ostane jedan od značajnih faktora koji bi odlučivali dalji razvoj odnosa SAD i Srbije. Usvajanju rezolucije prisustvovali su i članovi porodice Bitići i njihovi zastupnici. Brat ubijene braće, Ilir, rekao je da “neće stati” dok se tadašnji pukovnik specijalnih snaga policije Srbije Goran Radosavljević i drugi odgovorni za ubistvo njegove braće ne privedu pravdi. Kako se podseća, američki državljani Ili, Agron i Mehmet Bitići uhapšeni su krajem juna 1999. godine zbog ilegalnog ulaska u tadašnju SR Jugoslaviju, zbog čega ih je sud u Prokuplju osudio na 15 dana zatvora. Odobreno im je da iz pritvora izađu tri dana ranije, ali su, umesto da budu pušteni na slobodu, odvedeni u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu gde su, navodi se, ubijeni mecima u potiljak, a potom pokopani u masovnu grobnicu u kojoj su već bila tela kosovskih Albanaca. Njihova tela su otkrivena jula 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu. Tela su pronađena sa vezanim rukama i sa ranama od ispaljenih metaka na potiljcima. Za ubistvo braće Bitići nije niko optužen, a dvojica policajaca kojima se sudilo zbog optužbi za protivpravno lišenje slobode braće Bitići pravosnažno su oslobođena 2013. godine.

Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da ministarka pravde Nela Kuburović ponavlja da je država posvećena rešavanju ovog slučaja i da nadležni organi „sprovode odgovarajuće radnje“ da se taj postupak procesuira i utvrde i sankcionišu odgovorni, dok iz Tužilaštva za ratne zločine nisu odgovorili na pitanja dokle se stiglo u rešavanju ubistva. RSE podseća da je u prisustvu američkih zvaničnika Aleksandar Vučić kao premijer više puta tokom 2014. i 2015. obećavao da će do napretka u predmetu Bitići doći uskoro, “i mnogo ranije nego što iko može očekivati”, ali se to nije dogodilo.