Migranti / Foto: FoNet/MOD

Na Samitu EU u Briselu glavna tema – migranti

Čelnici Evropske unije okupili su se u Briselu na dvodnevnom samitu, čija je glavna tema sve veći problem ilegalnih migranata.

Pitanje sigurnosti evropskih granica ponovo se postavilo kao ključno za opstanak evropskog projekta – migrantska politika podelila je Evropu, pa izgledi da će se pronaći obećano zajedničko rešenje, nisu veliki, ističe N1. Za nemačku kancelarku Angelu Merkel pitanje odnosa prema migrantima je pitanje očuvanja evropskog sistema vrednosti. “Pitanje migracija može biti ujedinjavajuće ili razorno za EU. Ili ćemo njime upravljati, tako da drugi u Africi veruju kako nas vode vrednosti ili više niko neće verovati kako je sistem vrednosti ono što nas je učinilo jakima. Zato je to tako važno”, rekla je Merkel. A evropski lideri obećali su da će joj pomoći da reši krizu u pogledu imigracione politike Unije. Kako navodi “Glas Amerike”, lideri Španije, Grčke, Finske i Luksemburga izrazili su podršku naporima nemačke kancelarke da se ograniči “sekundarna migracija” izbeglica koje stižu na južne granice EU, pre nego što se zapute severno ka Nemačkoj. Merkel je pod ogromnim političkim pritiskom koalicionog partnera iz Bavarske, koji preti da će zatvoriti granice te pokrajine za migrante ako kancelarka ne bude mogla da postigne dogovor sa evropskim partnerima. To bi moglo da dovede do kolapsa nemačke vlade i poremećaja u Šengen zoni.

Prema nacrtu zaključaka, objavljenih uoči dvodnevnog samita, lideri će se saglasiti o merema za jačanje evropskih spoljnih granica, izdvajanju više sredstava za borbu protiv ilegalne imigracije i jačanju saradnje na sprečavanju izbeglica i migranata da se kreću unutar bloka. Međutim, lideri su i dalje duboko podeljeni u pogledu rešavanja pitanja azilanata, sa istočnoevropskim članicama kao što su Poljska i Mađarska, koje odbijaju da prihvate kvote za izbeglice, dok Italija i Grčka pokušavaju da se izbore sa velikim brojem ljudi koji dolaze brodovima.