Ðorđe Ivanov / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Predsednik Makedonije nije potpisao dogovor s Grčkom

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov saopštio je juče da je odlučio da ne potpiše ukaz za proglašenje dogovora s Grčkom koji je ratifikovao makedonski parlament.

U obrazloženju poslatom Sobranju Ivanov navodi da dogovor, kojim se rešava makedonsko-grčki spor oko imena Makedonija, nema osnove u Ustavu i da nije ratifikovan u skladu s Ustavom. “Jedan od stubova moje politike u izvornom programu iz 2014. je da ne prihvatam promenu Ustava radi promene ustavnog imena. Ne prihvatam ideje ili predloge koji bi ugrozili makedonski nacionalni identitet, posebnost makedonske nacije, makedonski jezik i makedonski model suživota”, naveo je Ivanov. Dogovor s Grčkom, prema Ivanovu, Makedoniju dovodi u položaj potčinjenosti prema drugoj državi, što je krivično delo koje se kažnjava zatvorskom kaznom od najmanje pet godina. S druge strane, Vlada Makedonije saopštila je da je odluka Ivanova bila očekivana i da neće uticati na primenu tog sporazuma. Napominje se da će volja građana izražena na referendumu (koji bi trebalo da bude održan krajem septembra ili početkom oktobra) “biti obavezujuća za sve političke subjekte”.

Podsetimo, makedonski parlament je 20. juna sa 69 glasova za, bez prisustva opozicione VMRO DPMNE, ratifikovao dogovor s Grčkom koji su 17. juna potpisali ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas. Predsednik Sobranja Makedonije Talat Džaferi će, prema medijskim najavama, najkasnije do kraja naredne sedmice zakazati sednicu na kojoj će se drugi put glasati o ratifikaciji dogovora s Grčkom. Prema Ustavu Makedoniije, u slučaju da predsednik stavi veto na zakon o ratifikaciji, taj dokument ponovo ide u parlamentarnu proceduru i drugi put mora da bude izglasan sa najmanje 61 glasom. Ako poslanici drugi put izglasaju zakon, vraća se predsedniku Makedonije, koji je prema Ustavu dužan da ga potpiše.