Redžep Tajip Erdogan / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

OEBS osudio nejednak tretman kandidata na izborima u Turskoj

Misija međunarodnih posmatrača raspoređena za nadgledanje izbora u Turskoj osudila je nedostatak jednakog tretmana kandidata na predsedničkim i parlamentarnim izborima u toj zemlji.

“Iako nije bilo jednakog tretmana za sve, većina kandidata je ipak uspela da prenese svoje poruke javnosti”, navela je misija OEBS-a u preliminarnom izveštaju posle izbora na kojima je pobedio predsednik Redžep Tajip Erdogan. Misija, koju čine članovi Saveta Evrope i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), dodala je da je na dan glasanja poštovana opšta izborna procedura navodeći da postoje propusti tokom prebrojavanja glasova. Među tim propustima, koji su ocenjeni kao ozbiljni, navode se primeri da neke glasačke kutije nisu bile zapečaćene i da određene isporuke glasačkih kutija s glasovima nisu u pisanoj formi bile prijavljene. Misija je dodala da kandidati nisu imali iste uslove za vođenje predizborne kampanje, posebno na medijskom planu, jer je favorizovana vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP).

Podsetimo, Erdogan je dobio novi petogodišnji predsednički mandat. Iako predsednik u Turskoj može da dobije samo dva mandata, ovaj će se računati kao Erdoganov prvi pod novim Ustavom, koji uvodi predsednički sistem i daje predsedniku veća ovlašćenja u odnosu na vladu, tako da bi on na vlasti mogao da ostane do 2028. godine.