Sastanak u Vladi Srbije / Foto: FoNet/Vlada Srbije, S. Miljević

Formirana Radna grupa za izradu medijske strategije

Radna grupa za izradu medijske strategije formirana je juče na sastanku predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja, a za predsednika je izabran Dejan Stojanović iz Ministarstva kulture i informisanja.

Kako je navedeno u saopštenju Vlade, Radna grupa sastoji se od devet predstavnika medijskih i novinarskih udruženja i osam predstavnika države. Članovi Radne grupe u ime medijskih i novinarskih udruženja su: Vukašin Obradović, Tanja Maksić, Jelena Kleut, Stojan Marković, Boban Tomić, Dalila Ljubičić, Nino Brajović, Maja Rakovic i Dragana Čabarkapa, a u ime države u grupi su Jelena Tanasković (Ministarstvo finansija), Radomir Ilić (Ministarstvo pravde), Saša Mogić (Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu),  Marija Kovačević (Komisija za zaštitu konkurencije), Ranka Vujović (Republički sekretarijat za zakonodavstvo), Jelena Marković (Uprava za javne nabavke), Dejan Raketić (Republički sekretarijat za javne politike), Atila Marton (Vlada Vojvodine). “Medijska strategija će biti izrađena uz podršku OEBS-a i Delegacije EU u Srbiji, čiji su predstavnici prisustvovali sastanku. Dogovoreno je da će OEBS u narednom periodu nastaviti da pruža podršku ekspertima koje će odabrati medijska i novinarska udruženja, a koji će kao ekspertski tim pomoći u izradi strategije”, piše u saopštenju Vlade Srbije. Dodaje se da je na sastanku dogovoreno da Vlada formira Koordinaciono telo za saradnju sa medijima, dok će medijska i novinarska udruženja formirati Tim za dijalog. U Koordinacionom telu, između ostalih, biće i savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević. “Ova dva tela zajedno će i operativno raditi na rešavanju problema novinara i medija”, saopšteno je.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je da su se posle “tri runde teških pregovora” novinarska i medijska udruženja, uz prisustvo međunarodnih institucija, s Vladom Srbije dogovorila o početku izrade Medijske strategije i formiranju Radne grupe, kao i o uporednom rešavanju “veoma ozbiljnih medijskih problema u zemlji”.”Stav novinarskih i medijskih udruženja je da su ova dva procesa međuzavisna i ona neće učestvovati u izradi strategije, ukoliko država odbije da rešava goruće probleme, među kojima se izdvajaju bezbednost novinara i diskriminacija medija koji nisu bliski vlasti”, rekao je Sejdinović agenciji “Beta”.