Milorad Dodik / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

“Kontrola finansiranja NVO u RS je atmosfera linča”

Više nevladinih organizacija ocenilo je kao neprihvatljivu i zabrinjavajuću najavu predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i šefa Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Radovana Viškovića u Skupštini Republike Srpske da će se uskoro u hitnoj zakonodavnoj proceduri naći Predlog zakona o stranim donacijama.

Radio Slobodna Evropa podseća da Dodik smatra da se različitim organizacijama daje novac kako bi se potkopala RS, a ne da se razvija demokratija i zbog toga traži prijavljivanje svih primljenih donacija. “Mi smo mišljenja da se ovde radi o pokušaju legalizacije jednog restriktivnog ograničavanja rada NVO. Ovo nije prva takva inicijativa. Još 2015. godine bila je slična inicijativa koja je predviđala vrlo rigidno uplitanje države u rad NVO, koja je u direktnoj suprotnosti s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, koja je suprotna pravu na slobodu udruživanja i organizovanja. Mislim da je krajnji cilj svega da se legalizuje represija od vladajućeg režima, koji vidimo da se ponaša na vrlo represivan način prema sve otvorenijem iskazivanju nezadovoljstva građana BiH postojećim stanjem u zemlji”​, naglasio je Srđan Blagovčanin, predsedavajući Upravnog odbora organizacije “Transparensi internešenel”. On smatra da se u ovom slučaju ne radi samo o stvaranju atmosfere protiv NVO, “već svih onih koji misle drugačije i koji se usude da kritikuju poteze vladajućeg režima u RS”. “Mislim da je to vrlo opasno – stvaranje atmosfere linča, stvaranje atmosfere lova na veštice – i, sasvim sigurno, neće doprineti rešavanju problema u društvu”, kazao je Blagovčanin. Na pitanje da li to što je najavljeno da će se predlog zakona naći u skupštinskoj proceduri po hitnom postupku dovoljno govori o želji vladajuće stranke da uvede novi način kontrole rada NVO bez javne rasprave, Blagovčanin je odgvorio: “Mislim da je pogotovo opasno ukoliko takav zakonski predlog ide u hitnu proceduru. Već sam rekao da se ovde radi o ograničavanju i ugrožavanju elementarnih ljudskih prava – prava na slobodu organizovanja, prava na slobodu, ako hoćete, i mišljenja i delovanja u nekom demokratskom okviru. Mislim da ne postoji zaista nikakav razlog i opravdanje da se novi zakoni u vezi sa ovom oblašću upućuju u hitnu zakonodavnu proceduru, jer bi svaki novi zakonski predlog trebalo da prođe kroz javnu raspravu koja uključuje što veći broj lica. U ime NVO poručujem da će se učiniti sve da se takav scenario spreči”, istakao je Blagovčanin.

Pismo kojim se upozorava na stvaranje opasne atmosfere netolerancije i linča u kojem se NVO prikazuju kao remetilački faktori ili subjekti koji moraju biti pod posebnom kontrolom do sada je potpisalo više organizacija, među kojima su “Civil Rights Defenders” (CRD), “Transparency International” u BiH, Helsinški odbor za ljudska prava…