Dragana Boljević, predsednica Društva sudija / Foto: FoNet, Z. Mrđa

Društvo sudija pozvalo VSS da reaguje na pretnje sudijama

Društvo sudija Srbije ponovo je pozvalo Visoki savet sudstva (VSS) da povodom komentara predstavnika šabačkog odbora Srpske napredne stranke na presude sudije Biljane Mraović i kako se navodi, verbalnog napada i uvreda kojima je potom bila izložena, “što hitnije reaguje u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim obavezama”.

Navodeći da je “neprihvatljivo ponašanje političara” ostalo bez osude nadležnih državnih organa, Društvo sudija je u saopštenju pozvalo i predsednika Osnovnog suda u Šapcu, “čiji sudija je predmet kontinuiranog i neprimirenog pritiska političara i javnosti u tom gradu”, da u skladu sa svojim zakonskim obavezama preduzme odgovarajuće mere u cilju zaštite sudije, a time i sudstva. “Imajući u vidu i da su se pritisci na sudiju Mraović sa konferencije za novinare preneli na ulice Šapca, pozivamo i druge državne organe da u okviru svojih nadležnosti preduzmu odgovarajuće mere u cilju zaštite nezavisnosti sudstva, poštovanja pravnog poretka i zaštite ugleda Srbije”, navodi se u saopštenju. Društvo je dodalo i da saopštenje nije sačinjeno samo u cilju zaštite sudija zbog njih samih, već da se njime želi da ukaže da je “neophodno da se prestane sa ovakvim vidom pritisaka, čime bi se, na taj način, stvorili uslovi da svaki građanin Srbije, kada se nađe pred sudom, ostvari pravovremenu i pravičnu sudsku zaštitu, što je jedino moguće ako je sudija nezavisan i nepristrasan”.

Inače, “Večernje novosti” ranije su objavile da su poverenici Gradskog odbora SNS u Šapcu Aleksandar Pajić i Boban Birmančević izjavili novinarima da “nikada nijedan gradonačelnik u Srbiji protiv kojeg je Državna revizorska institucija (DRI) podnela krivičnu prijavu, nije oslobođen, a to se dogodilo baš u slučaju Nebojše Zelenovića”, po čemu je “odluka sudije Biljane Mraović presedan”. SNS je u saopštenju “optužila sudiju Mraović da je ‘imala dodatni motiv’ za oslobađanje Zelenovića, jer je – dva meseca po početku procesa – njena ćerka dobila posao vaspitačice u ovdašnjoj (šabačkoj) predškolskoj ustanovi”, te “zato najavljuju i krivične prijave protiv svih učesnika ove – kako kažu – afere”. Društvo sudija Srbije ocenilo je da postupanje poverenika SNS u Šapcu “predstavlja još jedan u nizu primera sve učestalijeg ponašanja zvaničnika vladajuće političke stranke kojima se sistemski omalovažavaju predstavnici sudske vlasti”.