Protest radnika "Goše", avgust 2017 / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

“Goša” ponovo otišla u stečaj

Privredni sud u Požarevcu ponovo je doneo rešenje o otvaranju stečaja u Fabrici šinskih vozila “Goša” iz Smederevske Palanke, potvrdio je za portal “eKapija” stečajni upravnik Aca Mitić iz Žagubice.

Odluku je donela stečajni sudija Zvezdana Karaklajić na predlog Društva za trgovinu i usluge “AA Kapital konsalting 2017”. Na predlog te firme rešenje o pokretanju stečaja bilo je doneto i novembra prošle i januara ove godine, ali ga je u oba slučaja Apelacioni sud ukinuo, zbog proceduralnih razloga. Stečajni upravnik “Goše” rekao je da očekuje da sada konačno počne stečajni postupak i da ovoga puta neće biti žalbi, jer je zakonski zastupnik promenjen pre pokretanja novog stečajnog postupka. “Prvo poverilačko ročište biće 21. juna, a 90 dana nakon toga biće verovatno proglašeno bankrotstvo. Zatim kreće procena imovine, a do kraja godine, najverovatnije u novembru, biće raspisan i javni poziv za prodaju”, kazao je Mitić. On je objasnio da program reorganizacije “Goše” jedino može da podnese Poreska uprava, što ne veruje da će se desiti, jer “da je država htela da pomogne ‘Goši’ to bi već učinila”.

Podsetimo, i u novembru i u januaru stečaj je pokrenula beogradska firma “AA Kapital konsalting 2017” zbog potraživanja 400.000 evra. “Goša” je zapošljavala 358 ljudi i do aprila prošle godine bila je u vlasništvu slovačke firme “Žos Trnava”, koja ju je prodala kiparskoj kompaniji “Lisnart” za 4,2 miliona evra. Radnici su štrajkovali zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica. Zbog teške materijalne situacije jedan radnik je 22. marta prošle godine izvršio samoubistvo.