Ramuš Haradinaj / Foto: FoNet

Haradinaj: Tehnički dijalog zaustavljen zbog energetike

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je juče da je tehnički deo dijaloga zaustavljen, jer Kosovo insistira na primeni energetskog sporazuma, dok Srbija želi pre svega uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

“Prošlo je neko vreme otkako tehnički dijalog ne teče, upravo zbog ove situacije; smatrali smo da je beskorisno sedeti za stolovima gde energetika nije tačka broj jedan. Ne odbacujemo druge teme, ali ovo treba da bude na vrhu liste”, rekao je Haradinaj. On je kazao da je situacija u vezi sa energetskim tržištem na severu Kosova “nepodnošljiva” i da Kosovo treba da potvrdi vlast u energetskom sektoru na svojoj teritoriji, prenosi “Kossev”. “Srpska strana nije sprovela sporazum o energetici. Jasno je da su dobili 30 miliona evra od ovoga. Ovu situaciju ne možemo tolerisati na neodređeno“, rekao je Haradinaj u Skupštini Kosova, odgovarajući na pitanja poslanika koji su zatražili razjašnjenje o odluci vlade da dodeli sredstva KOSTT-u (Operatoru prenosa, sistema i tržišta Kosova) kako bi pokrili gubitke nastale zbog neplaćenih računa za električnu energiju na severu”. Haradinaj je istakao da srpska strana i EU žele da preurede agendu i da na vrh stave pitanje ZSO. “Razmenili smo neku ne tako prijatnu korespondenciju sa posrednicima u dijalogu, ali čekamo na budući razvoj situacije i mislim da parlament ima sva prava da kaže da nema logike u rešavanju pitanja tako pogrešnim redom”, rekao je Haradinaj.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ističe da je Beograd, za razliku od Prištine, ispunio sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma. “Da li postoji želja da to rešimo, da li je Srbija uložila mnogo napora i energije i ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma? Jeste, a Priština to nije učinila i to nas opet ne sprečava da kompromisom rešavamo problem”, rekao je Vučić po završetku samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji, pokazajući novinarima Briselski sporazum po kojem je Srbija ispunila svoje obaveze, “a Priština nijednu tačku, od prve do šeste“.