Protest ispred CZKD / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Festival “Mirdita, dobar dan” otvoren uz proteste desničara

Peti festival kosovske kulture u Beogradu “Mirdita, dobar dan” počeo je sinoć u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CKZD) u Beogradu, uz obezbeđenje jakih policijskih snaga koje su blokirale oko 200 pripadnika desnice da ga spreče.

Ispred Hrama Svetog Save okupilo se između 150 i 200 pristalica Srpske radikalne stranke, koji su se uputili ka Birčaninovoj ulici i CZKD. Nešto kasnije pridružio im se predsednik stranke Vojislav Šešelj, koji je uputio brojne pogrdne reči na račun organizatora i onih koji podržavaju i posećuju festival. Poručio je da policija brani separatiste, a blokira “srpske patriote”. Radikali su, izvestila je N1, na ulici pevali kosovske pesme uz gusle. Kolona je zatvorila Birčaninovu i okolne ulice, a osim radikala, protest zbog festivala izrazili su i DSS i Dveri tvrdeći da promoviše Kosovo kao nezavisnu državu. Oni su se okupili ispred Doma omladine u centru Beograda, objašnjavajući da se nisu priključili radikalima, strahujući da bi njihov protest mogao da izazove nasilje. U Birčaninovoj ulici su, kako se navodi, bili još i pripadnici “Srpske akcije”, kao i “Zavetnici”, koji su pokušali da spreče goste da uđu u CZKD. Prethodno, kosovskim umetnicima, učesnicima festivala, odlukom ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića nije dozvoljeno da preko  administrativnog prelaza Merdare unesu radove sa natpisom OVK. Iz MUP-a je saopšteno da “na taj način ministar nije dozvolio da se u Beogradu, pod plaštom umetnosti promoviše teroristička organizacija OVK”. Kako je izvestila prištinska RTK, svi učesnici festivala prošli su kroz detaljnu kontrolu koja je trajala više od sat vremena, a policija je tražila da reporteri obrišu fotografije nastale prilikom kontrole. Kosovski premijer Ramuš Haradinaj osudio je pretres i na “Fejsbuku” napisao: “Ometnjom slobodnog kretanja ljudi i ideja, Srbija minira normalizaciju odnosa sa Kosovom, što je u suprotnosti sa evropskim vrednostima”. Prethodno, njegov zamenik Enver Hodžaj na “Tviteru” je napisao da se od Vlade Srbije “zahteva da odmah prekine da maltretira naše građane ili ćemo preduzeti recipročne mere”.

Inače, festival ove godine traje od 30. maja do 2. juna, a otvoren je projekcijom filma “Martesa” (Brak). Inspiracija za ovu manifestaciju je Bekim Fehmiu, kako je navela Inicijativa mladih za ljudska prava, albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac – simbol zajedničke prošlosti. Fehmiu, etnički Albanac, veći deo svog života proveo je u Beogradu, gde je i preminuo 2010. godine.