Mali polaže zakletvu / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Siniša Mali novi ministar finansija

Posle dva dana rasprave u Skupštini Srbije poslanici su izabrali Sinišu Malog za novog ministra finansija u Vladi Srbije.

Za izbor su glasala 154 poslanika, protiv je bilo 30, a uzdržanih nije bilo. Mali je pred poslanicima položio zakletvu, čime mu je počeo mandat. Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da od Malog očekuje da radi tako kako bi se održali svi dosadašnji uspesi Vlade Srbije, a koje su, kako je naglasila, potvrdili i međunarodni činioci. Kazala je da je Malog za tu funkciju preporučio uspeh u rešavanju ogromnih finansijskih i razvojnih problema Beograda koje je, istakla je, nasledio kada je preuzeo mesto gradonačelnika 2014. godine. Opozicija je tokom rasprave negodovala zbog predloga da Mali bude ministar, navodeći brojne afere u kojima se pominje – sporne privatizacije, slučaj “Savamala”, plagirani doktorat, 24 stana u Bugarskoj, posedovanje ofšor kompanija, novogodišnja jelka od 83.000 evra… “Vodiću računa o svakom dinaru”, kazao je novoizabrani ministar finansija za RTS i istakao da mu je jedan od planova da održi makroekonomsku stabilnost i da se udeo javnog duga u BDP smanji ispod 50 odsto.

Inače, juče je novoizabrana rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila da nema šta da doda na izjavu premijerke Brnabić da će biti formirana treća komisija za ispitivanje doktorata Siniše Malog. “Ja nemam šta da dodam na izjavu premijerke, verujem da ona ima tačne informacije, ali ne sa Univerziteta”, rekla je Popović. Podsetimo, Mali je 2013. na FON-u odbranio doktorsku tezu pod nazivom “Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije teorijske koncepcije i iskustva Srbije”. U julu 2014. Raša Karapandža, redovni profesor finansija na “EBS Business School” u Visbadenu u svojoj analizi na sajtu “Peščanik” osporio je disertaciju, ističući da je to “jedan od najgorih plagijata sa kojim je javnost u Srbiji imala prilike da se do sada susretne”. Navedeno je da je plagirano 33 odsto ili više teksta tog doktorskog rada. A grupa akademika, univerzitetskih profesora i naučnih istraživača 27. februara predala je Rektoratu zahteve da se poništi doktorat Malog, jer smatraju da je rad plagijat i da se Mali ne promoviše u zvanje doktora nauka, a da članovi komisije pred kojima je branio doktorsku tezu budu procesuirani pred etičkom komisijom.