Viktor Orban / Foto: FoNet/Vlada Srbije, S. Miljević

Orban: Migranti su na granicu Srbije i Mađarske “dovedeni”

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da migranti koji se pojavljuju na granici te zemlje i Srbije nisu stigli slučajno, već su “dovedeni”.

“Njihova putovanja su organizovana”, rekao je Orban i dodao da će mađarske vlasti dobiti ovlašćenja da kontrolišu organizacije koje podstiču migracije. U Briselu tvrde da je reč o ljudskim pravima, ali mi Mađari smatramo da je u pitanju nacionalna bezbednost, izjavio je Orban. On je ocenio da Mađarska, kako bi se zaštitila od ilegalnih imigranata, mora da usvoji nove zakone, “koji mogu odbiti i napade iz Brisela”. Uz konstataciju da je liberalna demokratija “potrošena”, Orban je rekao: “Hrišćanska demokratija može da nas odbrani od migracija. Ona štiti naše granice i podržava naše porodice”.

Podsetimo, Orbanova partija Fides najavljuje da će ispuniti obećanje iz kampanje, a to je razbijanje organizacija koje promovišu prava migranata. Zato se očekuje da će ubrzo biti usvojeni novi zakoni, nazvani “Stop Sorosu”, koji će omogućiti ministru unutrašnjih poslova da zabrani NVO koje podržavaju migrante i koje predstavljaju “rizik za nacionalnu bezbednost”. Orban, koji je nekada bio stipendista Soroseve fondacije, isticao je da američki milijarder mađarskog porekla koristi “predatorske nevladine organizacije” kako bi preplavio Evropu migrantima i stvorio “transnacionalno carstvo”. Orban smatra da su migracije “dobar biznis” za Sorosa, ali da bi bio još i bolji da Mađarska “nije digla galamu u vezi s tim”.